Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Átalakítják a Nagyon Nagy Teleszkópot, hogy lakható bolygók után kutathasson

Átalakítják a Nagyon Nagy Teleszkópot, hogy lakható bolygók után kutathasson
Átalakítják az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében működő Nagyon Nagy Teleszkópját (VLT), hogy az hatékonyabban tudja kutatni a hozzánk legközelebbi csillagrendszer, az Alfa Centauri potenciálisan lakható bolygóit.
Az ESO a Breakthrough Starshot nevű projekt ötletgazdáival kötött megállapodást. A Starshot célja, hogy több ezer olyan apró űrhajót küldjenek a Földtől mintegy 40 billió kilométerre - 4,4 fényévre - található Alfa Centauri hármascsillag-rendszerhez, amelyek aztán képeket küldenek vissza a kutatóknak.

A Jurij Milner orosz milliárdos és Stephen Hawking világhírű asztrofizikus által támogatott Starshot fogja biztosítani az anyagi erőforrásokat a Nagyon Nagy Teleszkóp (VLT) átalakításához, aminek köszönhetően az űrtávcső hatékonyabban fogja tudni észlelni a halvány planétákat.

A hozzánk legközelebbi csillagrendszer megismerésére irányuló törekvések tovább erősödtek azóta, hogy a kutatók tavaly egy Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel a Naphoz legközelebbi csillag, a Proxima Centauri, a Kentaur csillagkép vörös törpéje körül.

A 2020-as évekre tervezett még nagyobb teleszkópok - mint például az ESO ugyancsak Chilében épülő Rendkívül Nagy Teleszkópja (ELT) -, újabb információkkal szolgálhatnak a szakembereknek az exobolygók, azaz a Naprendszeren kívüli bolygók számáról és természetéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kölyökkutyáknál beválik a "gügyögés", a felnőtteknél nem

A kölyökkutyáknál beválik a
Francia kutatók vizsgálták, hogy a kutyák hogyan reagálnak a gügyögésre. Tovább olvasom