Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Aszteroida süvít el a Földhöz közel

A 2014 RC nevet viselő aszteroida Új-Zéland felett lesz a legközelebb hozzánk, negyvenezer kilométerre.
A kisbolygót augusztus 31-én fedezték fel a Catalina Sky Survey arizónai obszervatóriumában, majd másnap este aztán a kisbolygókra szakosodott Pan-STARRS teleszkópja is észlelte Hawaii szigetéről.

A 20 méter átmérőjű aszteroida vasárnap délután 2 óra körül 25 ezer mérföldre, vagyis nagyjából 40 ezer kilométerre közelíti meg a Földet, ám nem jelent veszélyforrást - közölte honlapján a NASA.

A tudósok a pályája alapján arra következtetnek, hogy az 2014 RC későbbiekben is visszatérhet még a Föld közelébe, de kockázati tényezőt a továbbiakban sem fog jelenteni.

Idén már a huszonnegyedikAz emberek nagy részének fogalma sincs róla, de néhány naponta-hetente újabb és újabb kisbolygó húz el egy Holdnál kisebb távolságnál kevesebbre bolygónktól, az 2014 RC idén már a huszonnegyedik aszteroida lesz. A legnagyobb a 20-50 méterre becsült 2014 GY44 volt március 30-án.

Közülük is egyetlen egy, a január 2-án érkezett 2014 AA lépett be a Föld légkörébe, mindössze hetven perccel azután, hogy a szintén arizóniai Mount Lemmon Obszervatóriumban felfedezték a csillagászok. A 2-4 méter átmérőjű aszteroida Venezuela felett, még a légkörben megsemmisült.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják elkapni Szifiszt, a krétai krokodilt

A szigetről a világ első számú krokodilvadásza is dolgavégezetlenül távozott, ahol kudarcba fulladt… Tovább olvasom