Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Akár meg is ehetné az egész fenyőfát, amire karácsonykor közel 4000 afrikai elefánt tömegű díszt halmozunk!

Nyakunkon a Karácsony és ilyenkor a karácsonyfa kiválasztása legalább olyan fontos kérdéssé válik, mint például minden családtag számára megtalálni a megfelelő ajándékot.
A karácsonyfa az ünnepi dekoráció kulcsdarabja, anélkül nincs karácsony. A karácsonyfa-állítás ma már a legtöbb család életében ünnepi tradíció, melyet a szüleinktől és nagyszüleinktől vettünk át.

Belegondoltunk viszont abba, hogy honnan is ered a karácsonyfa története, vagy hogy miből alakult ki ez a csodás szokás?


Egy 1554-ből származó történelmi jegyzet alapján Magyarországon karácsonyfának nevezték a földesúrnak karácsonyi adóként beszállított tüzelőt. A karácsonyfa-állítás szokása Magyarországon a 19.század második felében jelent meg, kezdetben főleg a német ajkú városi lakosság körében. Az első magyarországi karácsonyfát valószínűleg Brunszvik Teréz, magyar grófnő, az első magyarországi óvodák megalapítója állította Aszódon, 1824-ben. Viszont csak 100 esztendővel később vált olyan népszerűvé, hogy országszerte tradícióvá vált a családok körében.

Szaloncukor, igazi hungarikum

A szaloncukor, egy igazi hungarikum, melyet a magyar családok a karácsonyfa díszítésére is használnak, amit aztán szépen lassan az ünnepek alatt lelopkodnak a fáról. A szaloncukor ősét a franciák a 14.században kezdték el készíteni, tőlük a német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19.század első harmadában érkezett Magyarországra

Évente 2 millió 200 ezer eladott fenyőfa

Magyarországon évente több mint kétmillió karácsonyfát adnak el a fenyőfaárusok. Egy karácsonyfát átlagosan 80 dísz ékesít, ám ez természetesen családonként, kultúránként változó lehet. De gondoljunk csak bele! Mi történne, ha a fenyőfákat lecsupaszítva ezt a rengeteg karácsonyfadíszt egymásra halmoznánk? Ez a 176 millió darab fenyőfát díszítő gömb megközelíthetően 22 ezer tonnát nyom. Szép nagy szám ez, főleg, ha belegondolunk, hogy ez nagyjából 3660 afrikai elefánt súlyának felel meg. És ha mindezeket a karácsonyfadíszeket egymásra halmoznánk, a torony magassága elérhetné akár a 3300 kilométert is.

Érdekességek, amit biztos nem tudtál

A tudósok szerint, amennyiben valóban a Télapó szállítaná ki a világ összes ajándékát, másodpercenként nagyjából 822 otthont kéne végiglátogatnia, süti evéssel, tejivással és a meglepetések karácsonyfa alatti elhelyezésével együtt. Ehhez a rénszarvasok által húzott szánnak legalább 1046 km/s sebességgel kéne száguldania.

A karácsonyfának majdnem teljes egésze ehető. A fenyőfán található tűlevelek például, és a toboz is tele vannak C-vitaminnal, de a fenyő magja is kivételesen gazdag tápanyagokban. Nem csoda tehát, hogy karácsonyi sütemények közkedvelt alapanyagaiul szolgálnak.

És hogy hogyan alakul a fenyő élete karácsony előtt és után, azt itt megnézheti!>>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterségesen "megfagyasztott" erdőn tanulmányozzák a jégviharok hatásait

Mesterségesen
Kísérleti erdőre permeteztek vizet egy hideg éjszaka, hogy a jégviharok és a klímaváltozás hatásait… Tovább olvasom