Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Ahol a szovjetek az atomot tárolták - fotók, videó

A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, volt szovjet katonai bázis. A létesítmény 36 hektáron terül el, magába foglalva két különálló atomtárolót.
A Déli-Bakony erdeinek mélyén található a Kis-Moszkva nevezetű, 16205 sorszámú volt szovjet katonai bázis a hatvanas években épült. Az utolsó szovjet katona 1990. március 28-án hagyta el, ám ezután is szigorú őrizet alatt állt.

Egy szovjet hadgyakorlat során technikai okok miatt nem érkezett meg időre a töltet a kilövő állásra. Ekkor döntött úgy a legfelsőbb szovjet párt- és állami vezetés a katonai vezérkarral együtt, hogy a Varsói Szerződés tagországainak területén különleges tárolókat kell kialakítani, és tökéletesíteni kell a mobilitást és a híradást.Kis-MoszkvaA legendákkal ellentétben a laktanyát magyar munkások építették szovjet irányítás alatt, a magyar állam pénzén, mai áron számolva körülbelül 800 millió forintért.

A létesítmény 36 hektáron terül el, magába foglal három négyemeletes panelházat, iskolát, könyvtárat, uszodát, éttermet, gyakorló- és sportpályákat, játszóteret, garázsokat, helikopter-leszállót és két különálló, légmentesen zárható atomtárolót is, amelyekben nukleáris tölteteket, rakétatartozékokat tároltak.

Forrás: szellemvarosok.blog.hu
Forrás: szellemvarosok.blog.hu

A szovjet katonáknak és családjaiknak, hogy ne kelljen elhagyni a laktanyát mindenük megvolt a "kisvárosban", ahogy ők nevezték. ABC bolt, fodrászat, orvosi rendelő, a gyermekek pedig helyben járhattak iskolába az 1985-ben befejezett panelház alagsorába.

A laktanyát tripla szögesdrótkerítés védte, amik közé annak idején aknákat telepítettek. A szellemváros közelében még ma is látható, több helyen lőállás bújik meg az út mentén és a fák között. Az őrök az illetéktelen betolakodókra kérdés nélkül tüzet nyithattak, jobb esetlen letartóztatták őket.

Forrás: szellemvarosok.blog.hu
Forrás: szellemvarosok.blog.hu


Az atomtárolók


A két darab atomtároló egy-egy bejáratát a megtévesztés miatt hullámpalából készült konténernek álcázták. Mindkét tárolónál 4-4 atomfej szállító gépjármű egyidejű fogadására alkalmas beállót alakítottak ki.

A fél méter vastag acélajtókat légmentesen zárták le. Az ajtókon levő szigetelőréteg hermetikusan zárta le a belső teret, mivel abban a külső normál értéknél 8-12%-al nagyobb légnyomás volt.

Forrás: szellemvarosok.blog.hu
Forrás: szellemvarosok.blog.hu

A kivonulásA technikai felszerelést 1988 végén -1989 elején vonhatták ki, amikor feltételezhetően egy csapatmozgás keretében kiürítették a bázist.

A kivonulás évében akadt olyan család is, aki váratlanul, egyik napról a másikra hagyta el a lakást. Értéktelen holmijait szétdobálva, ételmaradékait, edényeit az asztalon hagyva.

A laktanya hasznosításáról a mai napig nem született elfogadható ötlet. Egyesek retro parkot, öregek otthonát, mások pedig gyermeküdülő kialakítását szorgalmazzák.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medúzaparadicsommá nőtte ki magát egy apró japán akvárium

Valóságos medúzafellegvárat varázsolt a japán Jamagata prefektúrabeli Curuoka aprócska akváriumából… Tovább olvasom