Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Ágyában, kereszttel a mellén temették el a 7. századi tinédzsert

Ritka és rejtélyes leletre bukkantak brit régészek Cambridge közelében: egy hetedik századi tinédzser holttestére, amelyet egy díszes ágyban temettek el, a leány mellére egy gránitból és aranyból készült keresztet helyeztek, mellette egy vasból készült kés és egy üveggyöngyökkel teli erszény volt.
A szakemberek szerint a sír az angolszász temetkezési gyakorlat egy ritka formája, amelyről még nagyon keveset tudni. Mintegy tucatnyi ilyen sírt találtak eddig ágyba helyezett holttesttel Nagy-Britanniában, és a cambridge-i az egyik, azon kettő közül, amelyben mellkereszt is volt. A temetkezés azzal az átmeneti korral ismertet meg, amikor a pogány angolszászok kezdik felvenni a kereszténységet.

"A kereszténység angliai érkezésének kezdetén vagyunk" - hangoztatta Alison Dickens, a Cambridge-i Egyetem régészeti részlegének az igazgatója.

A sír az időszámításunk szerint 650-680 közötti időkből való. Dickens szerint azért érdekes, mert egyszerre rejt hagyományos temetkezési eszközöket, mint a kés, vagy az üveggyöngyök, illetve a kereszténység szimbólummát. A körülbelül 15 éves lányka minden bizonnyal az angolszász arisztokrácia tagja volt, ezt jelzi a 3,5 centiméter széles arany kereszt, amelyet gránittal ékesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerősítették: A kis-, közepes- és nagygazdaságok harmonikus egyensúlyát kell megteremteni a magyar agráriumban

Meghibásodás miatt mérhettek fénynél gyorsabb szubatomi részecskéket - neutrínókat - tavaly… Tovább olvasom