Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A zsebünkben lévő valóság

Az augmentált – azaz kiterjesztett – valóság a jövő valósága: a körülöttünk létező tér és a virtuális tartalmak találkozási pontja. A lényege, hogy amit a valóságban látunk, kibővül számítógép által generált, érzékeinkre ható információkkal (pl. hang, grafika).
Ez a technológia arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan tudjuk a mindennapok során használt tárgyainkat a digitális világgal való együttműködésre felhasználni.

Az augmentált valóság előállításához természetesen elengedhetetlen a megfelelő technikai háttér, de vannak viszonylag alacsony költségvetéssel készült, házilag barkácsolt szerkezetek is. Ezek általában egy kamerából, egy számítógépből és egy képi megjelenítésre alkalmas eszközből (monitor, projektor) állnak. A technológia alkalmazásával egyrészt növelhető a felhasználói élmény, másrészt létrehozható az ember-számítógép interakció. Segítségével minden élethelyzetben elérhetővé válik az internet, így lényegesen könnyebbé téve az információszerzést.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Az augmentált valóságban rengeteg lehetőség van, számos felhasználási módját alkalmazzák évek óta például a televíziózásban. Úszóversenyek közvetítésénél láthatjuk, amint a versenyzők az előttük „húzott" világrekorddal versenyeznek. De az is ennek a technológiának köszönhető, amikor a futball közvetítések során számítógéppel a pályára „rajzolják" és írják, hogy milyen távolságról jár a szabadrúgás. Ezt a technológiát „1st & Ten" grafikai motornak nevezik, mellyel a televíziónézők számára izgalmasabbá, érdekesebbé tehetőek a közvetítések.

Léteznek azonban ennél sokkal interaktívabb felhasználási módok is. Képzeljük el, hogy egy üzletben a polcról levett termékről egyszerre megtudunk minden fontos információt. Látjuk az árát, az összetételét, más áruházak ajánlatait és a vásárlói értékeléseket. Egy kézmozdulattal pedig értesíthetjük a rendszert, hogy a terméket megvásároltuk és annak értékét levonhatja a számlánkról. Az MIT (Massachusetts Institute of Technology) egyetem kutatói egy ilyen, Hatodik Érzéknek nevezett eszközt hoztak létre 300 dollárból.

Az eszköz segítségével információkat szerezhetünk a kezünkben tartott termékekről, tárgyakról. Például egy repülőjegyet látva előkeresi a járat adatait. Tenyerünket kinyitva megjelenik rajta egy tárcsázó felület, mellyel hívást kezdeményezhetünk. Ha négyszöget formálunk két hüvelyk- és mutatóujjunkkal, fényképet készíthetünk, ha kört rajzolunk kézfejünkre, kirajzolódik a pontos idő.

Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.

Az „okostelefonok" korszakában saját digitális világunkat már bárhova magunkkal vihetjük, illetve bármilyen valós teret átalakíthatunk virtuális „játszótérré" telefonunk kamerája és kijelzője segítségével. Ehhez számos alkalmazás áll a rendelkezésünkre, a Mosqutio nevű program például a telefon kamerája által látott képre rajzol szúnyogokat, melyeket a telefon mozgatásával vehetünk célba és lőhetünk le. De természetesen a telefonokra sem csak olyan alkalmazások állnak rendelkezésünkre, amelyek szórakoztatni akarnak. A jelenleg legismertebb, legfejlettebb, telefonra készült alkalmazás az ingyenesen letölthető Layar nevű valóságböngésző. Ez a program már nem csak a telefon kameráját, hanem a mobilinternetet és a GPS-t is használja, és jelenleg iPhone-ra, valamint Androidos okostelefonokra elérhető.

Telepítés után a programra – az alapértelmezett, ingyenes rétegeken túl – különböző rétegeket tudunk letölteni. Elindítás után rögtön a kamera képét látjuk, akár csak fényképezésnél. A rétegeket aktiválva jelennek meg a kijelzőn a plusz információk, attól függően, hogy épp melyik réteget használjuk.

Az egyik Magyarországon használható réteg az OTP Bank & ATM réteg, ez aktiválás után a képernyőre vetíti, hogy merre találunk a környéken bank automatát. Ahogy fordulunk a készülékkel, úgy úsznak be az automatákat szimbolizáló pontok a képernyőre. Amelyik pont középen van, arról alul rövid információt is kapunk. Ha rábökünk, akkor részletesebb adatok jönnek fel, innen pedig egy gombnyomással útvonalat is tervez a készülék a kiválasztott ATM-hez.

Néhány hasznos ingyenes réteget tudunk még Magyarországon használni, ezek közül a Panoramio-t érdemes megemlíteni. A réteg aktiválása után, telefonunkkal körbetekintve megjelennek a képernyőn a közelünkben megtalálható nevezetességek és a hozzájuk tartozó pontra kattintva akár az aktuális látnivaló Wikipedia oldalára is eljuthatunk.
A különböző rétegek segítségével könnyen megtalálhatjuk a közelünkben lévő kórházakat, benzinkutakat, háziorvosokat és éttermeket, a képmegosztó oldalakra feltöltött földrajzi koordinátákkal ellátott – geotaggelt – fotók közül pedig egy szempillantás láthatjuk azokat, amelyek a közelünkben készültek.

A másik ismert valóságböngésző, a Wikitude fejlesztői azt találták ki, hogy az augmentált valóság remekül összekapcsolható a GPS navigációval, így létrehozták a – Magyarországon még egyelőre nem elérhető – Wikitude Drive alkalmazást, melynek szlogenjéből már kikövetkeztető, hogy mi is volt az alkotók célja: „Never take your eyes off the road" – azaz, soha ne vegye le a szemét az útról.
Ez a különleges navigációs program a mobiltelefon kamerájának képére vetíti rá az útvonalat, így amikor tekintetünket a telefon felé fordítjuk, hogy meg tudjuk, merre is kell mennünk, abban a pár pillanatban sem kell a szemünk elől téveszteni az utat, melyen épp haladunk. A fejlesztő cég (Mobilizy) ezzel az alkalmazással elnyerte a 2010-es European Satellite Navigation Competition (Európai műholdas navigációs verseny) fődíját.

A Hearst Corporation és a metaio szoftverfejlesztő cég nemrégiben létrehozta az első augmentált valóságot kihasználó online ruhaboltot. Ez az úgynevezett környezet-érzékeny termékmegjelenítés az egyéni vásárlói igényeket veszi figyelembe, ami a következő nagy áttörés lehet az online vásárlásban. Az emberek saját otthonukban virtuálisan fel tudják próbálni kiválasztott ruhákat, különböző méretben is akár és azután a megvásárolandó darabot rögtön meg is rendelhetik.
Láthatjuk tehát, hogy a felhasználási módok tárháza egyelőre kimeríthetetlen. Az augmentált valóság rengeteg lehetőséget tartogat magában, melyek a későbbiekben teljesen új dimenziókat nyithatnak az információáramlás területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az alkoholmentes vörösbor csökkenti a vérnyomást

A bor - főleg a vörösbor - több ezer biológiailag aktív anyagot tartalmaz, amelyek alapvető részeit… Tovább olvasom