Kisalföld logö

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -6°C | -1°C

A világörökség ötöde víz alá kerülne 3 fokos felmelegedés esetén

Víz alá kerülhet többek között az amerikai szabadságszobor, a londoni Tower és Velence is.
Víz alá kerülhet a UNESCO világörökségi listáján szereplő objektumok közül 136, ha 3 Celsius-fokkal melegszik a világ éves középhőmérséklete - állapították meg osztrák és német tudósok.

Víz alá kerülhet többek között az amerikai szabadságszobor, a londoni Tower és Velence is.

Az Environmental Research Letters című szaklapban megjelent tanulmány a tengerszint várható emelkedését kétezer éves időintervallumban modellezte. Ben Marzeion, az Innsbrucki Egyetem Meteorológiai és Geofizikai Intézetének kutatója és Anders Levermann, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa azt is megvizsgálta, hogy az UNESCO-világörökséget mely régiókban veszélyezteti az ár a következő évszázadokban.

Velence sem úszná meg szárazon a felmelegedést.
Velence sem úszná meg szárazon a felmelegedést.

A világ éves középhőmérséklete már most is majdnem egy Celsius-fokkal magasabb, mint az iparosodás előtt volt. Ha az iparosodás előttihez képest három fokkal melegebb lesz, akkor a világ kulturális örökségének egyötöde, 136 hely kerül hosszú távon víz alá - mondta Marzeion.

A választott hosszú - kétezer éves - időtartam lehetővé tette, hogy múltbéli jelenségekkel is összevessék az előre jelzett adatokat. Mintegy 100 ezer évvel ezelőtt, a legutóbbi meleg időszakban például a tenger szintje körülbelül 5-8 méterrel volt magasabb a mainál, ez pedig megfelel a modellkísérletben 1-2 fokkal magasabb hőmérséklet mellett kapott eredményeknek - magyarázta Marzeion.

Ha három fokot melegszik a Föld éghajlata, akár 12 ország is elveszítheti mai területének több mint felét, körülbelül 30 ország pedig
A szabadságszobor is víz alá kerülne.
A szabadságszobor is víz alá kerülne.
egytizedét. A veszély mindenekelőtt a Csendes- és az Indiai-óceán, illetve a Karib-tenger szigetállamait, Délkelet-Ázsia sűrűn lakott partvidékét és Floridát fenyegeti.

A világ mai népességének hét százaléka él olyan területeken, melyek háromfokos melegedés esetén víz alá kerülnek. Ha ma emelkedne ennyit a vízszint, több mint 600 millió embernek kellene új otthont keresnie.

Ha a tenger szintje egyszer ilyen magas lesz, elborítja az ókori Pompeji és Karthágó ásatásait, az olaszországi Amalfi-partvidéket, Isztambul, Nápoly, Amszterdam, Szentpétervár és Dubrovnik történelmi belvárosát, a pisai Dóm teret és a ferde tornyot, a Húsvét-szigeteket, az amerikai szabadságszobrot, a sydneyi operaházat, a londoni Towert, a westminsteri apátságot és Velencét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új madárcsaládot Ázsiában

A verébalakúak rendjébe tartozó család csak egyetlen fajt számlál. Tovább olvasom