Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

A Vénusz átvonul a Nap előtt - várjuk fotóikat!

Az év csillagászati eseménye lesz a szerdán hajnalban zajló Vénusz-átvonulás.
Az elmúlt egy hétben egyre nehezebben lehetett észrevenni a Naphoz közeledő Vénuszt. A magyar amatőr csillagászok mégis gyönyörű felvételeket készítettek a Vénusz sarlójáról, amelyeket a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján is megtekinthetnek.

Hónapokig uralta az esti nyugati égboltot a ragyogó Vénusz "esti csillagként". Ma már ez a múlt, a bolygó lassan elvész a Nap fényözönében.

Korábban:
A látványosság napkeltekor már zajlik, és helyi idő szerint röviddel hét óra előtt ér véget, azaz kicsivel több, mint két órán át láthatjuk Magyarországról a Vénusz csöppnyi korongját a Nap fényes arca előtt. A kilépés lesz számunkra a jelenség legérdekesebb része, mert ekkor különös fényjelenségeket figyelhetünk meg - írja a szeretlekmagyarorszag.hu.

Amint azt a 2004-es esemény során már megtapasztalhattuk, szabad szemmel is látható lesz az apró foltocska – természetesen a Nap megfigyeléséhez kötelező védőeszközök használata mellett.


Az idei átvonulás során a Vénusz útja a Nap előtt 6 és fél órán át tart a belépéstől (amikor a Vénusz sötét korongja megjelenik a Nap keleti peremén) a kilépésig (amikor a másik oldalon elhagyja azt), de Magyarországról csak az utolsó órát és a kilépést lehet megfigyelni.

Nagyon fontos a megfelelő szűrők használata az átvonulás megfigyelésekor. Az 1999-es napfogyatkozásra vásárolt napfogyatkozás-néző szemüvegek közül a fémes felületűek továbbra is biztonságosan használhatóak a szabadszemes megfigyelésre, amennyiben a felületük mindenféle sérüléstől mentes.

A csak fénycsökkentő hatású, sötét felületű változatok ennyi év után már nem biztos, hogy teljes védelmet nyújtanak a napfény káros sugarai ellen, ezek használata nem javasolt. Távcsöves megfigyelés esetén megfelelően gőzölt üveg- vagy fóliaszűrőt használjunk.

A Magyar Csillagászati Egyesület oldalán további érdekességeket is olvashatnak az átvonulásról, valamint azt is megnézhetik, mikor kel a nap június 6-án.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A napfény sötét oldala - Megdöbbentő fotó

Egy 69 éves teherautó-sofőr orvosi folyóiratban közzétett képe megdöbbentő módon illusztrálja, milyen károsodást okozhat a túl sok napfény.
Tovább olvasom