Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

A Tejútrendszer klónját kapták lencsevégre csillagászok

A Tejútrendszer klónját, egy spirálgalaxist kaptak lencsevégre az Eurűpai Űrügynökség (ESO) csillagászai. A harmincmillió fényévnyire lévő, NGC 6744 katalógusjelű galaxis a Páva (Pavo) csillagképben található.

A csillagvárosról az Európai Déli Obszervatórium Chilében, La Sillán levő, 2,2 méter tükörátmérőjű teleszkópjának Wide Field Imager nevű kamerával készült felvétel. A kép elkészítéséhez négy különféle színszűrőt alkalmaztak az asztronómusok - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában, valamint a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Mint az ESO csillagászai rámutatnak, ha sikerülne elhagynunk galaktikus otthonunkat, s a távolból visszanézhetnénk a Tejútrendszerre, ugyanazt a szerkezetet látnánk: a központi magra és a "poros" korongra feltekeredő spirálkarokat. A galaxis mellett jobbra egy kisebb, "torzszülött" csillagváros, az NGC 6744A mintha tükörképe lenne a Tejútrendszer közelében lévő Magellán-felhőknek. Az NGC 6744 katalógusjelű galaxis és a Tejútrendszer közti egyetlen különbség a méretük.

A galaktikus otthonunk átmérője százezer fényév, míg "klónjának" diamétere ennek a duplája. "Ez az objektum az egyik legnagyobb és legközelebbi spirálgalaxis. Annak ellenére, hogy fényessége 60 milliárd Napénak felel meg, fénye szétszóródik az égbolt jelentős részén. Ily módon kis teljesítményű teleszkópon keresztül tompán fénylő, ragyogó központú képződménynek látszik, ennek ellenére ez a déli égbolt egyik legszebb objektuma. Az Európai Déli Obszervatórium nagyteljesítményű teleszkópja viszont teljes pompájában láttatja a +klóngalaxist+, megmutatva, hogy a "poros" spirális karok hány csillagképző régiót rejtenek" - magyarázták az ESO csillagászai.

Olvasóink írták

  • 3. CsabaKiraly 2011. június 02. 02:27
    „Imadom ezt amikor ezek "tudosok" 100 ezer millip fenyevekkel dobaloznak, aztan jon egy masik aki azt mondja 15 fenyevvel kozelebb van. Mintha EMBER VALAHA IS kepes lenne ezt BEBIZONYITANI :-)”
  • 2. Sagittarius 2011. június 01. 23:03
    „Na, végre egy olyan cikk amit el is olvastam!”
  • 1. nane 2011. június 01. 21:35
    „aztán akkor most mi van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úszófül - időben orvoshoz kell fordulni!

A nyáron gyakorta órákat vízben töltő gyerekek vagy fiatal felnőttek tapasztalják a legtöbbször,… Tovább olvasom