Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A Spirit marsjárót nem sikerül életre kelteni

Miközben az Opportunity marsjáró befejezte a Santa Maria kráter feltárását a vörös bolygón, az amerikai űrkutatási hivatal szakemberei sikertelenül próbálkoznak társa, a Spirit életre keltésével.

Az eddig kudarcok ellenére a szakemberek még egy végső kísérletet tesznek arra, hogy helyreállítsák a kapcsolatot a Spirittel, amely egy éve nem ad jelt magáról. Ha a következő hónapban sem sikerül kapcsolatba lépni vele, az űrkutatási hivatal kénytelen lesz feladni a próbálkozást, és minden erővel az Opportunityra összpontosítani. Sokkal komolyabb lehet a baj, mint egy egyszerű energiaprobléma - közölte John Callas, a NASA pasadenai űrlaboratóriumának programmenedzsere.

A napenergiával működő marsjáró még 2009 áprilisában ragadt be egy marsi homokcsapdába. Kiszabadítani nem tudták a szakemberek, és ezáltal képtelen volt a Nap felé fordítani elemeit, hogy elegendő energiára tegyen szert a marsi tél beköszönte előtt. Mivel napelemei működésképtelenek, tavaly márciusban hibernálta magát. A mérnökök áprilisban megpróbálják felébreszteni, amikor maximumnapfény éri azt a térséget, ahol csapdában van.

Eközben párja, az Opportunity "teljes gőzzel" dolgozik: befejezte a Santa Mara kráter feltárását és jelenleg egy másik kráter felé halad. Küldetése során már 26,6 kilométert tett meg a vörös bolygó felszínén. Az Opportunity a vörös bolygón eddig leghosszabb ideje működő szerkezet. Az eredetileg 90 napos küldetésre tervezett marsjáró 2004-ben landolt az égitesten, párja, a Spirit 21 nappal korábban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elküldte első felvételeit a Merkúrról a Messenger űrszonda

Elküldte első felvételeit a Merkúrról a Messenger űrszonda, a fényképek a Merkúr Déli-sarka felett… Tovább olvasom