Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A nők és férfiak arckoponyája közötti különbségek csökkentek

A nők és férfiak arckoponyája közötti különbségek csökkentek évszázadok során - állítják amerikai kutatók, akik vizsgálataikról a Forensic Science International című folyóirat következő számában teszik közzé tanulmányukat.
Az Észak-Karolinai Állami Egyetem antropológusai több mint kétszáz, a XVI. és a XX. század közötti időszakból származó spanyolországi koponyát vizsgáltak meg. Ezzel párhuzamosan ötven XX. századi portugál koponyát is elemeztek - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a modernkori nők és férfiak arckoponyájának "szerkezeti elemei" között kevésbé kifejezettek a különbségek, mint voltak a XVI. században. Mindkét nem esetében nyomon követhetők az elmúlt négyszáz év során kialakult változások, de a spanyol nők esetében ezek az átalakulások sokkal kifejezettebbek, mint a férfiaknál. Így a jelenkori spanyol nők arckoponyacsontjai sokkal nagyobbak, mint voltak XVI. századi elődeiknél. A kutatók szerint e változások részben a jobb táplálkozással magyarázhatók, de közrejátszhattak más környezeti tényezők is.

Mint a kutatásokat irányító Ann Ross antropológus, az Észak-Karolinai Állami Egyetem docense rámutat, e változások ismerete szükséges, amikor hiányos csontvázak esetében kell meghatározni az elhunyt nemét.

"Ez egyaránt fontos a rendőrségi nyomozás és tudományos kutatások szempontjából" - fogalmazott Ann Ross.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőségvizsgálat krokodilokkal

Krokodilok és alligátorok, pontosabban a bőrük alá ültetett elektronikus chip segítségével mérik fel… Tovább olvasom