Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 5°C | 12°C

A nemzetközi bíróság ítélete ellenére Japán újra vadászik bálnára

Négy kis hajó indult Hokkaido, az északi sziget partjairól, hogy csukabálnákat ejtsen a Csendes-óceánon. A Hágai Nemzetközi Bíróság ítélete ellenére is.
A Kusiróból vasárnap kihajózott flotta hivatalosan azt tervezi, hogy október végéig 51 bálnát fog ki, hogy gyomruk tartalmát megvizsgálják. A gyomortartalomból azt szeretnék megtudni, hogy a tengeri emlősök hogyan befolyásolják a parti halászatot. A bálnahúst ezután élelemként adják el.

Ez az első alkalom, hogy Kusiróból bálnavadászhajók indultak azóta, hogy a Hágai Nemzetközi Bíróság márciusi ítélete felszólította Japánt: hagyjon fel az állítólag kutatási céllal folytatott bálnavadászattal. A bíró azt mondta: az eddigi kutatási programoknak semmilyen tudományos célja nem volt.

A Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 1986-ban jelentette be a cetek kereskedelmi célú elejtésének moratóriumát, Hága szerint a "kutatás" valójában ennek a moratóriumnak a kijátszása.

Japán szeptember elején azt is bejelentette, azt tervezik, hogy jövőre a Déli-sarki óceánon is újrakezdik a bálnavadászatot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A földi lemeztektonikai mozgásokat utánozza a Jupiter holdja

A Jupiter jeges holdján, az Európén lemeztektonikai aktivitást fedeztek fel amerikai kutatók, akik… Tovább olvasom