Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A kutatók biztosak abban, hogy Cervantes csontjait találták meg

A tudósok úgy vélik, hogy a Don Quijote szerzőjének maradványait találták meg a madridi Trinitarias kolostor kápolnája alatt feltárt kriptában, noha ezt DNS-vizsgálattal nem tudják igazolni.
Miguel de Cervantes, a Don Quijote szerzőjének maradványait találták meg a madridi Trinitarias kolostor kápolnája alatt feltárt kriptában, noha ezt DNS-vizsgálattal nem tudják igazolni - jelentette be a kutatócsoport kedden Madridban egy sajtótájékoztatón.

Francisco Etxeberria, a projektet vezető antropológus és halottkém elmondta: a kriptában rengeteg csontot találtak, amelyeken régészeti és antropológiai vizsgálatok sorát végezték el. Ezek alapján azt állítják, hogy "a csontok között van olyan, amelyik Cervantestől származik".

Kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy mivel nincs az írótól DNS-minta, amellyel össze lehetne vetni a maradványokat, ezért az eredmény nem lehet száz százalékos. Ugyanakkor a tudósok biztosak abban, hogy a Don Quijote szerzőjének csontjait találták meg.

A sírhely felkutatására létrehozott projekt tavaly áprilisban kezdődött annál a templomnál, ahol a feljegyzések szerint 1616-ban eltemették Cervantest. Az épületet 1673-ban átalakították, ezért az egykor ünnepelt író sírját áthelyezték, de a pontos helyét azóta nem lehetett tudni.

A harmincfős kutatócsoport először földradarral vizsgálta át a területet és több sírhelyet is felfedeztek. Végül az ásatások során a föld alatt öt méterrel rábukkantak egy 60 négyzetméteres kriptára, és az egyik falfülkéből egy M. C. monogramos fakoporsó töredékei, köztük emberi csontok is előkerültek. Találtak a kor viseletének megfelelő XVII. századi ruhadarabokat is.

A szakértők elmondása szerint a csontok nagyon rossz állapotban voltak, ez nehezítette a munkájukat.

Egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik a projekt. Ana Botella, Madrid polgármester azt mondta: egyeztetniük kell az illetékes püspökséggel. A kolostorban ugyanis apácák élnek, akikről korábban a spanyol sajtó azt írta, hogy már nagyon várják a munkálatok befejezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új utakat törtek a stroke kezelésében magyar kutatók

A kutatók kulcsfontosságú gyulladásos szenzorokat azonosítottak, amelyek jelentős szerepet játszanak… Tovább olvasom