Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A kristálymet okozhat erőszakos viselkedést

A kristálymet vagy "jég" néven is ismert metamfetamin használóinál ausztrál kutatók szerint sokszorosára fokozódik az erőszakos viselkedés.
A kristálymetezők erőszakos viselkedése eddig is jól dokumentált volt, ám azt eddig nem tisztázták, hogy ezt a drog okozta, vagy a "jeget" fogyasztók már eleve erőszakra hajlamosak voltak.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) szerdán közzétett jelentésében arról számolt be, hogy kutatói közvetlen kapcsolatot találtak a droghasználat és az erőszakos dühkitörések között.

Rebecca McKetin és kollégái 278 krónikus metamfetaminozót figyeltek meg, és kiderült, hogy a drog nélkül mindössze tíz százalékuk viselkedett erőszakosan. Számuk azonban 60 százalékra ugrott, amikor erősen használták a szert.


"Arra jutottunk, hogy a kábítószer drámaian emeli az erőszak kockázatát. Világossá vált, hogy ez a kockázat csak hozzátevődik bármilyen meglévő, erőszakra való hajlamhoz. A keményen drogozók agyában megváltozik a kémiai környezet, amely az olyan érzelmek, mint az erőszak kontrollálásáért felelős" - magyarázta a kutatónő.

Hozzátette: bizonyos életmódbeli faktorok a kemény metamfetaminozással együtt szintén fokozzák az agresszív viselkedést.

Az Ausztrál Bűnügyi Bizottság (ACC) a napokban közölte, hogy egy év alatt 300 százalékkal megnőtt az elkobzott metamfetamin mennyisége, és a drogfajta népszerűsége már a második a cannabis után.

A bizottság ügyvezető elnöke, Paul Jevtovic szerint Ausztráliának "jégjárvánnyal" kell szembenéznie. A probléma jelentőségét az Egyesült Államokban az 1980-as és 90-es években lezajlott kokainválsághoz hasonlította.

McKetin 97 ezerre becsülte a kristálymettől és hasonló jellegű stimulánsoktól függő ausztrálok számát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 tonnás volt a leghatalmasabb dinoszaurusz

A hosszú nyakú, gigászi növényevő körülbelül 90 millió évvel ezelőtt élt a mai Argentína területén:… Tovább olvasom