Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

A HIV-vírus elleni magyar vegyületről számolnak be

A HIV-vírusok sejtbe való bejutását gátló, eredeti magyar vegyületcsaládról tart előadást Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója az I. Európai mikrobiológiai és immunológiai konferencián, amelyet péntektől vasárnapig tartanak Budapesten.

"Az Akadémiai Kiadó által szervezett konferenciára az egész világról érkeznek tudósok. Az immunológia és a mikrobiológia jeles szakemberei vesznek részt, köztük olyan kiváló magyar származású tudósok, akik noha külföldön dolgoznak, tartják a kapcsolatot Magyarországgal és a hazai kutatókkal" - hangsúlyozta a professzor.

A tanácskozáson különös figyelmet kap a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája, ami egyre súlyosabb gondot jelent a gyógyászatban, de szerepel a napirenden minden olyan újdonság is, amely elősegíti a klinikai gyakorlatot.

"Így kerül sor a mi előadásunkra is, ahol egy a HIV-vírus elleni hazai fejlesztésű, eredeti, szabadalmaztatott vegyület hatásáról számolunk be" - mondta.

A vegyületet a Debreceni Intézet Biokémiai Intézetében fejlesztették ki, a hatását pedig az SE Orvosi Mikrobiológiai Intézetében vizsgálják. A kutatásokat OTKA (Országos Tudományos Alapprogramok) támogatásával végzik.

"Többféle kémiai anyagot fejlesztettek ki, ezek közül ez a mostani talán a legígéretesebb, egy új támadási pont alapján gátolja a vírus bejutását a sejtbe. Olyan nagy molekulasúlyú vegyületről van szó, amely önmagában nem képes bejutni a sejtbe. Tehát eleve garantált, hogy kizárólag a sejt felszínén fejti ki hatását, míg a HIV-vírus ellen jelenleg használatban lévő vegyületek döntő többsége a sejten belül hat, illetve már csak akkor, ha a vírus is bejutott. Ezért lennének ígéretesek az olyan gátlószerek és később a gyógyszerek, amelyek még azelőtt képesek megakadályozni a vírus hatását, hogy a kórokozó bejutna a sejtbe" - magyarázta Nagy Károly.

A vegyület másik előnye, hogy modifikálható, változtatható, oldalláncok építhetők rá, molekulák köthetők rá, ily módon a kutatók reményei szerint növelni lehet a hatékonyságát.

Az SE Orvosi Mikrobiológiai Intézetében folyó kutatások további érdekessége a modell, az "összeépített HIV-vírus", amellyel kísérleteznek.

"A vírusok magjára ráépítjük a köpenyét. Ezeket módosítani tudjuk, ráadásul az így felépített vírus, bár fertőző, nem képes szaporodni, vagyis sokkal kevésbé veszélyes, mint a betegektől izolált kórokozók. Természetesen a mi vegyületünk a betegektől izolált kórokozókkal szemben is hatásos, de biztonsági okok miatt ezekkel egyelőre nem akarunk a laboratóriumban foglalkozni" - magyarázta Nagy Károly professzor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiatalok ismerik a napozás veszélyeit

Vezető amerikai bőrgyógyászok a jövőben ijesztően megemelkedik a rosszindulatú bőrdaganatok… Tovább olvasom