Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A hatodik legmelegebb év volt 2013

A 2013-as volt a hatodik legmelegebb esztendő a rendszeres időjárásmérések kezdete, 1850 óta, és a globális felmelegedés tovább folytatódik - állapította meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) legújabb jelentésében.
A genfi székhelyű szakosított ENSZ-szervezet hétfőn közzétett dokumentuma szerint az emberi tevékenység következményének tudható be sok tavalyi szélsőséges időjárási jelenség - szárazság, rendkívüli hőség, árvizek és trópusi ciklonok - Ázsiában, a csendes-óceáni térségben és Európában.

A 14 legmelegebb év közül 13 a 21. századra esik. Az utóbbi három évtized mindegyike melegebb volt, mint a megelőző - írta a WMO a meteorológia világnapjához, március 23-ához időzített jelentésében.

"A 2013-as év szélsőséges időjárási jelenségei közül sok összhangban van azzal, amire az ember által előidézett éghajlatváltozás következményeként számítottunk" - jelentette ki Michel Jarraud, a WMO főtitkára.

A tenger szintjének emelkedése növekvő veszélyt jelent a viharok okozta hullámzás és a parti árvizek miatt, amint ezt a 2013. novemberi pusztító Haiyan tájfun mutatta, amelynek következtében legkevesebb 6100 ember lelte halálát és 13 milliárd dolláros kár keletkezett a Fülöp-szigeteken és Vietnámban.

Az éves hőmérsékleti átlagértékek különösen a déli féltekén voltak magasak. A 2013-as év Ausztráliában a legmelegebb, Argentínában a második legmelegebb volt az időjárásmérések kezdete óta.

"A globális felmelegedés egy percig sem szünetel" - mondta a WMO főtitkára, kiemelve, hogy gyorsul az óceánok felmelegedése, ami egyre mélyebbre hatol.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Grandiózus szobrokat leplezték le Luxorban

III. Amenhotep fáraó két grandiózus szobrát leplezték le régészek vasárnap Luxorban, a fáraó halotti… Tovább olvasom