Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Soha nem is létezett a kihaltnak vélt teknősfaj

Tudósok legújabb ismeretei alapján soha nem is létezett az a Seychelle-szigeteki teknősfaj, amelyet kihaltnak véltek.
Német és osztrák szakemberek DNS-tanulmány révén jutottak arra a megállapításra, hogy a szóban forgó tengeri teknős, a Pelusios seychellensis, a Seychelle-sisakteknős nem alkotott önálló fajt, mert génállománya az összehasonlítások alapján egy az egyben megegyezik a Nyugat-Afrikában széles körben elterjedt Pelusios castaneus nevű teknősével. Utóbbi, vagyis a barna sisakteknős a Seychelle-szigeteken vélhetően úgy jelent meg, hogy emberek "jó régen" magukkal vittek egyedeket.

A seychelle-i teknőst 1906-ban írták le mint a Mahe-szigeten honos fajt. A tudósokat régóta foglalkoztatta, hogy a teknősök mennyire hasonlítanak nyugat-afrikai társaikhoz, amelyek Szenegáltól Angoláig megtalálhatók a partvidéken. Mivel az Afrikától keletre fekvő Seychelle-szigetek igen messze vannak a fekete kontinens nyugati vidékétől, a szakemberek abból indultak ki, hogy két különböző fajról van szó.

Az osztrák-német kutatócsoport azonban nem hagyta magát "megvezetni", a közelmúltban egy másik faj esetében is bebizonyította, hogy emberek hurcolták be a manapság üdülőparadicsomként ismert szigetekre. Ma már így csak egyetlen teknősfaj van, amely vélhetően valóban Seychelle-szigeteki.

"Át kell dolgozni a szigeteken élő teknősök védelmét szolgáló programokat", hogy a szűkös pénzügyi keretet jobban használják fel - szorgalmazta Uwe Fritz, a drezdai Senckenberg Kutatóintézet munkatársa.

A vízi és a szárazföldi teknősöket igencsak fenyegeti a kihalás veszélye. Az ismert mintegy 320 faj közül különösen a szigeteken élők vannak veszélyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliárd Föld-szerű bolygó lehet a Tejútrendszerben

Új-zélandi és japán csillagászok új módszert ajánlanak a Naprendszeren kívüli lakható égitestek… Tovább olvasom