Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

4,4 milliárd éves, Marsról származó meteoritra bukkantak

A kőzetet beduinok a Szaharában találták, melyből következtetni tudnak a Mars fejlődésének szakaszaira.
Sokat elárul a vörös bolygó fejlődéséről a Szaharában talált, 4,4 milliárd évesnek bizonyult Mars-kőzet.

Az NWA 7533 katalógusszámú meteorit a vizsgálatok szerint csak kicsivel fiatalabb, mint maga a Naprendszer és valószínűleg az első azonosított példány, amely a Mars ősi, déli felföldjéről származik.

"Régóta tartják úgy, hogy ez a kráterekkel borított terület adja meg a Mars születésének és fiatalkorának kulcsát" - fejtette ki Munir Humayun, a tallahassee-i Floridai Állami Egyetem kutatója. A szakértő és csapata a Nature című brit szaklapban mutatta be kutatása eredményét.

"Most már tudjuk, hogy a Mars a bolygóvá fejlődés kezdete utáni első százmillió évben kérget fejlesztett, illetve hogy ez a kéreg a Föld és a Hold legősibb kérgével egy időben keletkezett" - mondta el Humayun.

A meteoritnak köszönhetően először tudják megvizsgálni a kutatók a marskéreg korai fejlődését. A kőzet belsejében cirkonkristályra bukkantak, amely a feltételezések szerint az első kéreg ismételt megolvadása révén keletkezhetett.

A kőzet - amelyet beduinok találtak a Szaharában 2012-ben - a Mars kérgének korai kiválasztódásáról is szolgáltat információkat. A kutatók arra következtetnek belőle, hogy a vörös bolygó fejlődésének már korai szakaszában nagy mennyiségben szabadultak fel és távoztak a légkörbe a talajból illékony gázok. A szakértők szerint ebből következtetést vonhatnak le a fiatal Mars klímájára vonatkozólag.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem a múmia átka mozgatta az egyiptomi szobrot - videó

Egy brit mérnök megoldotta a Manchesteri Múzeum vitrinjében magától megforduló ókori egyiptomi… Tovább olvasom