Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

3 perc van a világvégéig

Tudósok rendszeresen ismertetik a világvége óra állását. Most sajnos nem hátra, hanem előre kellett állítani a mutatót a globális katasztrófát jelző szerkezeten.
A The Bulletin of Atomic Scientists nevű tudós testület 1947-ben alakult és rendszeresen közzéteszi az aktuális óraállást - írja az Index.

Idén 23 óra 57 percre állították a metaforikus mutatót, ezzel jelezve, hogy nem sok van hátra az emberiség számára.

1987 óta ez a legborúlátóbb előrejelzés, ennél már csak a hidegháborús években, 1953 és 1959 között volt rosszabb a helyzet.

A mutató nem mindig előre megy, van, hogy éppen visszafelé halad. A hidegháború végét követően, 17 perccel állították vissza a mutatókat. 1994 óta – legalábbis a tudósok szerint - minden évben közelebb kerültünk a világvégéhez.

A jelképes óra állásáról döntő testületben 17 Nobel-díjas ül. Szerintük rosszabbul élünk, mint négy éve, vagy akár tavaly.

A testület szerint nincs most nagyobb veszélyforrás a globális felmelegedésnél, a nukleáris baleseteknél és atomfegyvereknél. Mindezt a testület elsősorban a politikusok nyakába varrja.

"A világ vezetői képtelenek voltak a szükséges tempóban és mértékben cselekedni, hogy megvédjék polgáraikat egy lehetséges katasztrófától. A politikai vezetés hibái minden lényt veszélyeztetnek a Földön" - áll a közleményben.

Úgy vélik, a klímaváltozás megfékezéséhez egészen drasztikus intézkedésekre lenne szükség - derül ki az idei jelentésből.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rosetta - Először követték nyomon egy üstökös magnetoszférájának születését

A Rosetta űrszondán több műszercsoport végez méréseket: az üstökös anyagát, különböző jellemzőit mérik. Tovább olvasom