Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

300 fogú, bizarr ősszörnyet fogtak a halászok

A hallal a helyiek emberemlékezet óta nem találkoztak. A galléros cápát élő kövületnek is nevezik, mivel őseit 80 millió évre vezetik vissza.
Ritka, ijesztő külsejű galléros cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. A Victoria állam vizeiben elejtett hallal a helyiek emberemlékezet óta nem találkoztak - tudósított a helyi média.

A galléros cápát élő kövületnek is nevezik, mivel őseit 80 millió évre vezetik vissza - írta az abc.net.au ausztrál hírportál. Az egyedet Victoria állam Gippsland régiójában, az Entrance-tavak vizein fogta egy halászhajó.


"Nem találtunk olyan halászt, aki valaha is látott volna ilyet. Tényleg 80 millió évesnek néz ki, mintha a történelem előtti időkből maradt volna itt!" - mondta Simon Boag, a halászati társaság munkatársa, aki szerint a helyiek csak vakarták a fejüket, amikor a kétméteres halat megpillantották: feje és teste angolnára, farka azonban cápára hasonlít.

Az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) megerősítette: valóban galléros cápa akadt a hálóba, amely ugyan ismert faj a tudományos világban, mégis különös, hogy helyi halászok találtak rá egy egyedére.


"A halnak 300 foga van 25 sorban, tehát ami egyszer a szájába kerül, az biztosan nem jön ki. Fura és félelmetes, nem mutatnám meg gyerekeknek elalvás előtt" - tette hozzá Boag.

A faj általában 1200 méternél sekélyebb vizekben él, de látták már 1500 méteres mélységben is. Boag elmondta: a mostani egyedet 700 méteres mélységben fogták, de "aggodalomra nincs ok", 700 méter alatt nem lehet halászni, vagyis újabb galléros cápa kifogására nagyon kevés az esély.


"Ennek a jószágnak egyszerűen nem volt szerencséje" - vélte Boag.

Miután a CSIRO-nak nem volt rá szüksége, most úgy gondolják, a halat eladják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szigetet hozott létre a tongai vulkánkitörés - fotók

A kis földdarab a Csendes-óceánon a tudósok szerint nem lesz hosszú életű, hamarosan elenyészhet. Tovább olvasom