Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

220 éves időkapszulát nyitottak fel Bostonban

A dobozból öt darab újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték.
Egy 220 éves időkapszulát nyitottak fel kedden este Bostonban, a dobozt az alapító atyák egyike, Samuel Adams egykori massachusettsi kormányzó helyezte el a helyi törvényhozásnak otthont adó State House építésekor.

A dobozból öt darab szorosan összehajtogatott újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat - köztük egy 1652-es - pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték ki a restaurátorok a sajtó képviselői előtt a Bostoni Szépművészeti Múzeumban. Ugyan néhány pénzérme megrozsdásodott az eltelt több mint két évszázad alatt, a többi tárgy jó állapotban maradt fenn, az ezüst dísztáblán még ujjlenyomatok is láthatóak.

Az eredeti, marhabőrből készült kapszulát 1795-ben rejtették egy gránit sarokkőbe a massachusettsi törvényhozás, a State House építésének kezdetekor. Ekkoriban Samuel Adams, aki korábban fontos szerepet játszott az amerikai függetlenségi háborúban, az állam kormányzója volt.

Az elhelyezésben részt vett Paul Revere is, aki azzal tett szert komoly hírnévre, hogy időben figyelmeztette a massachusettsi gyarmati csapatokat az angol hadsereg érkezésére 1775-ben.

A kapszula tartalmát 1855-ben megtisztogatva áthelyezték egy 4,5 kilogrammos sárgaréz dobozba, amelyre a múlt hónapban bukkantak rá az épület oldalában egy csőtörés elhárításakor.

További fotókért kattintson a képre!
További fotókért kattintson a képre!

A kapszula legrégebbi tárgyát, az 1652-es Pine Tree Shilling (Fenyőfa shilling) érmét abban az időben készítették, amikor még a gyarmatnak nem volt hivatalos felhatalmazása a brit királyi hatóságoktól saját pénznem forgalomba állítására. A fenyőfa akkoriban fontos árucikknek számított, ebből készültek a hajóárbocok.

Michael Comeau, a Massachusettsi Levéltár és Állami Múzeum igazgatója elmondta, látott már ilyen érmét 75 ezer dollárért (mintegy 20 millió forint) gazdát cserélni, azonban a kapszulában talált fémpénz értéke még magasabb lehet, mivel fontos történeti személyekkel hozható kapcsolatba.

A restaurátorok egyelőre nem próbálták meg széthajtogatni az újságokat, amelyek címei így nem láthatók. Az egyiket azonban az egykori Boston Evening Traveller című lap - a mai Boston Herald egyik elődje - példányának gondolják, míg egy másikon a Boston kikötőjébe érkező bálnavadász hajók listája olvasható.

William Galvin, Massachusetts állam tájékoztatási minisztere úgy véli, hogy a tárgyakat egy időre ki fogják állítani a múzeumban, azonban később visszahelyezik a megtalálási helyükre, hogy a jövő generációi ismét felfedezhessék a dobozt. Lehetséges, hogy mai tárgyakat is elhelyeznek a régiek mellé a kapszulába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Levágták az agresszív náci szupermarhákat

A brit gazda hét évvel ezelőtt kezdte tenyészteni a különleges szarvasmarhát, amit a nácik… Tovább olvasom