Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

2013 év madara a gyurgyalag

A MME tavaly májusban zárult lakossági szavazása alapján 2013 év madara a gyurgyalag.
Hazánk egyik legszínpompásabb madara a telet Afrikában tölti, csak a legmelegebb hónapokra látogat hozzánk költeni. Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Partfalakban, telepesen (gyakran a partifecskékkel együtt) fészkelő faj. Főleg nagyobb termetű repülő rovarokkal táplálkozik. Speciális étrendje és fészkelési viselkedése miatt állományát számos veszély fenyegeti. Ezek közé tartozik a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, az illegális homokbányászat, illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt a méhészetek közelében működő telepek megrongálása.

Az "Év madara" program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van.

A gyurgyalag állománya az 1998 óta végzett célzott felmérések adatai alapján 20-30 ezer pár közé tehető és ebben az időszakban mérsékelten csökkenő tendenciát mutat. Régebben az állományt jelentősen kisebbre – néhány ezer párra – becsülték, de jellemzőek voltak akár több száz páros nagyobb költőtelepei. Ma az állomány legnagyobb része 20 pár alatti telepeken költ. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100.000 forint.

Gyurgyalag
Gyurgyalag


Az év madara kampányhoz kapcsolódva, a lakosság bevonásával, gyurgyalag-felmérést szervezünk – a megfigyelési adatait bárki feltöltheti a www.fecskefigyelo.mme.hu honlapra. Ennek célja az országos állomány még pontosabb megismerése, illetve a veszélyeztető tényezők felmérése. Ezzel párhuzamosan kiemelten foglalkozunk, szintén a lakosság bevonásával, az elöregedett, benövényesedett telepek felújításával, újak létesítésével, a fészektelepeket érintő illegális tevékenységek felderítésével és visszaszorításával, valamint a zavarás megelőzésével.

Olvasóink írták

 • 2. Nooormális? 2013. január 08. 22:11
  „"illetve hűvös időben előforduló méh zsákmányolása miatt"
  Ostobaság! A méhek nem repülnek hűvös időben,(+10 fok alatt) jó időben viszont a gyurgyalagok -ahol rákapnak,- tömegesen pusztítják a méheket.
  Egy Einsteinnek tulajdonított jóslat szerint , ha a méhek eltűnnek, az emberi fajnak négy éve van hátra a kipusztulásig.
  Természetesen soha nem bántanám ezt a szép madarat, csak az igazság kedvéért írtam ezt le.”
 • 1. anuvuk 2013. január 08. 19:02
  „A külsőre gyönyörű madarat, mindenki előszeretettel fotózza! A fotózás magában már inkább káros, annál sokkal többet érdemel ez a faj. - Védelmére, a jó érzésű emberek cselekvő összefogására is szükség van!
  Ismert gond, a méhészek problémája e fajjal,- egy kis oda figyeléssel, mind ezek elkerülhetőek!
  " Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ókori orvosságot elemeztek olasz kutatók

A gyógyszerben talált pollenek több mint fele rovarok által beporzott növényektől származik. Tovább olvasom