Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

- 93,2 °C-os a Föld leghidegebb pontja

A dermesztő hideget az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték.
Az elmúlt 32 év globális földfelszíni hőmérsékleteinek elemzésekor fedezték fel a szakemberek a 2010. augusztus 10-én mért adatot, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál. Ezt is a Kelet-Antarktiszon, az orosz Vosztok kutatóbázison mérték 1983. július 21-én - jelentette be hétfőn Ted Scambos, az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) vezető kutatója az amerikai geofizikai társaság San Franciscó-i tanácskozásán.

"Gyanítottuk, hogy az Antarktisznak ezen a hegyvonulatán különösen hideg lehet a hőmérséklet, hidegebb, mint a Vosztok orosz kutatóállomáson, mivel annál magasabban fekszik" - tette hozzá a szakember.
Forrás: bbc.co.uk
Forrás: bbc.co.uk

A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek.

Az amerikai hőmérsékleti kutatás a hódűnék tanulmányozása nyomán indult el. A tudósok a hóban törésvonalakat vettek észre, és meg akarták állapítani, hogy zsugorodik-e a hó a térségben.

Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

 
Forrás: bbc.co.uk
Forrás: bbc.co.uk

"Az által alakul ki az általunk mért abszolút alacsony hőmérséklet, hogy a levegő hosszabb ideig mozdulatlan, miközben több hő szökik a világűrbe" - magyarázta Scambos.

"Tudom, hogy ezt a nagyon hideg hőmérsékletet nagyon nehéz elképzelni. Úgy tudnám illusztrálni, hogy az majdnem olyan alacsonyan van a fagypont alatt, mint a forrásban lévő víz a fagypont fölött" - érzékeltette.

A szakemberek úgy vélik, hogy a műholdas adatok további elemzésével és az adatok további finomításával valószínűleg még hidegebb hőmérsékletet is észlelhetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megdőlt az abszolút hidegrekord az Antarktiszon

Műholddal mínusz 93,2 Celsius-fokot mértek az Antarktisz keleti részén. Tovább olvasom