Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szárazelem: kicsi, könnyű kidobni, de mérgez!

Ne gondolja, hogy az a kicsi elem, amit Ön kidob, még elmegy! Gondoljon bele, ha a településén mindenki havonta kidob egyet!

Tippek: használjunk minél kevesebb szárazelemet!

Ön meggondolja, hová dobja?
Ön meggondolja, hová dobja?

Az akkumulátorok és szárazelemek használatának kockázatai csökkenthetők:

- Ne a berendezésekben tároljuk az elemeket, az elhasználódott elem ugyanis tönkreteheti azt; időszakosan használt eszközökben pedig semmiképp se, mivel az önkisülésük miatt maguktól is lemerülnek.

- Az akkumulátort feltöltve, hűvös helyen tároljuk; egyik típus sem szereti, ha lemerülve tárolják, mert az rövidíti az élettartamát.

- Ne használjunk együtt különböző elemtípusokat, mert valószínűleg nem egyszerre merülnek le, és így félő, hogy a jó elemet is kidobja véletlenül.

- Felváltva, egyenletesen terheljük az akkumulátorokat, ezáltal is meghosszabbítva élettartamukat. E cél érdekében érdemes megjelölni őket: egy celluxszal felragasztott cetlire írt szám is megteszi.

- A tönkrement szárazelemeket és aksikat gyerekektől elzárt helyen, üvegedényben tároljuk a savak és a nehézfémek miatt, majd vigyük hulladékudvarba vagy egy közeli gyűjtőpontba!
Az elemek és akkumulátorok hulladékának átvételéről a 181/2008. kormányrendelet szól. Ennek értelmében az akkumulátorokat árusító helyeken kötelező visszavenni a használt akkukat. Magyarországon évente kb. 20.000 tonna akkumulátort gyűjtenek be.

Hogyan gyűjtik be?

A háztartási szemétbe nem szabad akkumulátort vagy elemet dobni!

Erre az akkumulátorokon található, áthúzott szemeteskukát ábrázoló jel is figyelmeztet. A lemerült ólom-sav akkukat akkumulátor-kereskedésekben, autószervizben, benzinkutakon, stb.) ingyen le lehet adni; nem kell vásárolni is. A kisméretű akkumulátorok és elemek begyűjtési hálózata is egyre bővül, mind több műszaki üzlet, áruház, mobiltelefon márkakereskedés helyez ki gyűjtőládát.

>> Keressen gyűjtőpontokat a környezetében!

Mikor válnak veszélyessé az elektronikai berendezésekben található veszélyes anyagok?

Rendeltetésszerű használat mellett ezek az eszközök nem jelentenek veszélyt a környezetre. Az elhasznált szárazelemek és akkumulátorok azonban veszélyes hulladékok, ólmot, higanyvegyületeket, kadmiumot, cinket, lítiumot, nikkelt, valamint savakat tartalmaznak. Semmiképpen nem szabad, hogy a kommunális szemét közé dobjuk, elássuk a talajba, tűzbe vagy vízbe vessük őket! Ugyanakkor ezek a fémek értékesek és felhasználhatók a gyártás számára, ha megfelelően helyezzük el az elhasznált elemeket.

Használjunk tölthető áramforrást a szárazelemek helyett!

A magyarországon keletkező szárazelem-hulladék évente 1400 tonna körüli. Leggyakrabban a szárazelemek kerülnek a szemétbe, mivel ezek gyorsan elhasználódnak és nem újratölthetők. Néhány tíz elemcsere helyett megéri beszerezni az akkumulátort és töltőt.

Töltőválasztás

Olyant töltőt érdemes választani, amelyikben fejlett elektronika vezérli a töltést, és a gép jelez, ha feltöltötte az akkumulátort. Fontos, hogy tartalmazzon polaritásvédelmet, túltöltés elleni védelmet, és automatikusan váltson szinten tartó (csepp-) töltésre a töltés befejezése után, így elkerülhető az önkisülés megindulása.

A legjobb típusok nem párban vagy az mindeggyiket egyszerre, hanem akkumulátoronként külön-külön végzik a töltést. A szupergyors töltők csökkenthetik az akkumulátoraink élettartamát, mert a gyors töltés nagy terheléssel jár az akkumulátor számára.

A töltő kiválasztásánál az is szempont lehet, hogy minimális legyen a készenléti fogyasztása, arra az esetre, ha a konnektorban felejtjük. Amelyik töltő töltés nélkül is kézzel érezhető meleget ad, az nem energiatakarékos. Végül, érdemes tudni, hogy ma már léteznek napenergiával működő töltők is.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állati hulladékégetők telepítése a községekbe, falukba

Tovább olvasom