Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Stresszmentesebb-e az élet vidéken? Költözzünk?

A friss levegőnek, a csendnek, a nyugalomnak ára van. Vidékre költözés előtt maradjunk a realitásnál vagy inkább romantikázzunk?

Ön már attól is Rousseau-nak számít, ha néha lesétál a lakónegyed egyetlen fája alá? Ne gondolja, hogy mindenki így van vele! Egyre több család választja a vidéki életet a nagyvárosi helyett, és vannak akik egyenesen tanyára szeretnének költözni.

A döntést a megélhetési okok mellett a nagyvárosi élet egészségtelen stressze, a rohanás, zsúfoltság, a dugók, szennyezett környezet miatt hozzák, a célok között pedig a független, természetes élet szerepel, állatokkal, növényekkel körülvéve.

Megnéztük, megéri-e. Van-e ára a csendnek és nyugalomnak? Mit áldozunk fel, és mit kapunk érte?

A vidéki élet előnyei

Ha jól választunk lakóhelyet, a családtagoknak több idejük lesz a egymásra. Egy tanyán pedig a család egy kis univerzum. Ha szeretjük egymást, ez nagy élmény lesz!

Függetlenebb, szabadabb élet. Nincs annyi civilizációs elvárás, kötelezettség, játszma, nincs zsúfoltság. Az új kötelezettségeket maga választja, önként vállal másfajta életrendet, amelyben nem érzi magát gályarabnak.

A csendes, nyugalmas élet. A neten keresztül tájékozódva az ember nem marad le semmiről, főként, ha beszél idegen nyelveket is. Vásárolni a weben is lehet, mozi helyett ott vannak a megosztók.

A természet, a föld közelsége, a szabad levegőn végzett munka, a kertészkedés, borkészítés belső békét ad.

A lehetőség, hogy saját magunknak termeljük meg az egészséges táplálékot.

Mivel több lesz a kétkezi teendőnk, többet is fogunk mozogni. Ez jót tesz a közérzetünknek, fiatalosabbak leszünk.

Állatokat nevelhetünk! Végre lelkifurdalás nélkül tarthatunk kutyát, mert a mozgása nem abból fog állni, hogy napi kétszer levisszük üríteni, majd felhozzuk! Az állatok jót tesznek lelki egyensúlyunknak is.

Az új emberi kapcsolatok lehetősége. Egymásra jobban odafigyelő emberek. A mobiltechnológia már mindenütt elérhető, csak jól kell szolgáltatót választani. Az emberek valószínűleg kevesebb mondvacsinált problémán őrlődnek. A vidéki emberek között is megtaláljuk a nemes tartásúakat, és a kocsma ott is kocsma.

Bekapcsolódhatunk a helyi kis közösségek életébe, szervezhetünk is közösséget. Olyan helyre érdemes menni, ahol van civil élet, az emberek szeretnek találkozni. Nézzük meg a kistelepülések weboldalát, a programok, amiket ott találunk sokat elárulnak a lakókról!

... és hátrányai

Nem lesz könnyű megoldani, összehangolni a család munkába járását, ingázását a városba. Főként, ha a szülők továbbra is a városban dolgoznak, a gyermekek pedig korábbi helyükön járnak iskolába.

Kell, hogy legyen autónk, különben stresszes a buszjáratokhoz igazodni. Az ingázás sok időt vesz igénybe, a délutáni, váratlan teendők, a különórák jobban felboríthatják a menetrendünket, mint a városban.

Késői hazaérkezés, koránkelés. "Reggel hétkor egyszerűen nem esett jól ötven percet álldogálni a sárga buszon úgy, hogy szívesebben püföltem volna a laptopomat. Hétközben olyan kimerült voltam, hogy a korábbi tevékenységeim lassan elmaradoztak: 15 kilót híztam például, mert a délutáni futás helyett hazafelé zötykölődtem˝ - nyilatkozta egy 39 éves nő a témában a borsa.hu-nak

Vidéken a boltok választéka szegényesebb, nem feltétlenül találjuk meg a kedvünkre való árut, és nem biztos, hogy lesz éjjel-nappali bolt. Általában véve kevesebb helyi szolgáltatás közül választhatunk, és azok nem lesznek olyan minőségűek, mint amit a nagyvárosban megszoktunk.

Kevesebb a szórakozási lehetőség is, ha pedig a városba megyünk kikapcsolódni, ismét gondolni kell a közlekedésre. Ha autóval megyünk, akkor a sofőr nem ihat alkoholt sem.

A jószomszédi viszonyért tenni kell, és sokszor türelemre is szükség van, például ha egy-egy vasárnap délelőtti favágás, fűnyírás zajára ébredünk, vagy felnyerít a szomszéd szamara.

Ha állatokat tartunk, akkor nem utazgathatunk tetszés szerint, mert el kell látni őket. A mezőgazdasági munkákat is a nyaralás helyett fogjuk végezni.

Vidékre drágábban jön a taxi, a pizzafutár és később érkezhet a postai küldemény is. Télen a hókotró is később ér vidékre. A szakorvosi ellátásért is be kell mennünk a városba.

Ön mit gondol? Írja meg!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mitől lesz csuromvizes a koktélruha?

A víztakarékosságtól túl sűrű lesz a városi szennyvíz, mégis fontos, hogy ne pazaroljunk. Tovább olvasom