Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Sózzuk-e a síkos járdát? A só károsítja a növényzetet - a hólapátolás nem

Az otthoni konyhasó, bár hatásos, szennyezi a környezetet. Mégis, milyen anyagot használjunk a téli síkosság-mentesítésre? Nézzük!

A sónál, vagyis a naterium-kloridnál nincs olcsóbb jégoldó anyag. A közterületeken csúszásmentesítésre használt másik anyag, a kalcium-klorid ötször drágább, így azt ritkábban, vagy csak a sóhoz keverve alkalmazzák.

Kormányrendelet mondja ki, hogy belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közvetlen környezetben lévő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti.

A városi közterületek fenntartói igyekeznek a kétharmad homok, egyharmad só keveréket használni télen. Ami az útszéli növényzetet illeti, ott már valószínűleg a sótűrő fajok szelektálódtak ki, és a fák állapotán máűr rég meglátszik az évtizedes sóhasználat.

Ami a járdákat illeti, általános szabály, hogy az ingatlantulajdonos a háza előtti járdaszakaszt csúszásmentesen kell, hogy tartsa. Fontos ezzel tisztában lenni, a téli fagyos, havas időjárás közepette.

Adódik a kérdés, mégis mivel lehet hatékonyan, egyúttal a környezetet óvva jégmentessé tenni a járdát, a családi házaknál az kis utakat, a közlekedőket?

A járda síktalanítására vannak korszerű, és környezetbarát megoldások is.
A járda síkosság-mentesítésére vannak korszerű, és hagyományos megoldások is.

Kézenfekvő lenne a főzésre, ételízesítésre már nem felhasználható csomóssá összeállt konyhasót választani. Praktikus is, mert minden háztartásban megtalálható, így elég csak kiszórni a jégre.

Mi azonban mégsem ajánljuk ezt a módszert, mert károsítja a környezetet, a talajba bekerülve árt az élővilágnak, a növényeknek. Az útmenti fák kiszáradhatnak miatta, mert azok a sózás miatt kevesebb vizet képesek felszívni, emellett a talajban lévő élőlények is elpusztulhatnak. A nátrium-klorid károsítja a bőrt, az autók esetében a gumikat is, valamint felgyorsítja a fémek korrózióját.

Itt szerethetők be az egyes síktalanításra alkalmas anyagok:

Faforgács
- barkácsáruházak
Zeolit (macskaalom) - barkácsáruházak, állateleség-boltok
Homok - építőanyag-kereskedések
Útkáli-acetát - barkácsáruháza
Pétisó - mezőgazdasági boltok
Az alternatív módszerek kisebb felületen eléggé jó hatásfokúak, és nem ártalmasak.

Ott, ahol vegyes tüzeléssel fűtenek, a kályhából, kazánból kivett hamut is használhatjuk, hiszen az érdes szemcsék megfelelő járási felületet biztosítanak. Hasonlóan ajánlott a fűrészpor is, amely az olvadás után természetes földtakaró lehet.

Akiknek erre nincs lehetőségük, választhatják az úgynevezett kalcium-magnézium-acetátot (CMA), amely ugyan drágább a sónál, de nem káros a környezetre. Ráadásul van egy kedvező mellékhatása is: megköti a szálló por egy részét.

Az útkáli is javasolt; ez az anyag kálium és magnézium tartalma miatt még táplálja is a talajt. A sónál kisebb mennyiség is elegendő belőle, és míg a só csak mínusz 7 fokig olvasztja a jeget, az útkáli mínusz 25 foknál is hatékony.

Használhatunk zúzott követ is, de csak akkor, ha a járdánkra nem vezették fel a kerékpáros forgalmat. A homok viszont bármelyik anyaggal keverhető, és magában is használható.

Legvégül pedig kiváló módszer a hó ellapátolása, seprése a ház előtti járdáról. Ez nemcsak a leginkább környezetkímélő, hanem alkalom egy kis testedzésre is, ami sokaknak hiányzik, pedig kifejezetten jólesik a hólapátolás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az újrahasznosított papír miatt hetente lehetne nyomtatót cserélni

Tovább olvasom