Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 24°C Még több cikk.

Ön is vécébe önti a fáradt sütőolajat? Ne tegye: szennyező hulladék!

A legtöbb használt olaj a lefolyóban végzi, ami dugulást okoz, és a szennyvíztisztító réme.

Magyarországon évente összesen 50 ezer tonna étolajat használnak el a háztartások és különböző konyhák. Ez a használt olaj veszélyes hulladéknak számít, vagyis nem lenne szabad wécébe önteni. A háztartások többsége mégis ezt teszi.

A kiöntött használt olaj többfajta kárt is okoz:
- A lefolyóba jutva a csatorna falán megtelepszik, lerakódik és előbb-utóbb dugulást okoz.
- Ha mégis eljut a szennyvíztisztítóba, ott azzal okoz bajt, hogy a víz felszínén gátolja az oxigén bejutását, és ezzel együtt a hasznos lebomlást
- A szennyvíztisztó olajos végtermékét nem lehet termékeny iszapként használni, mert az olaj a föld légáteresztő képességét is tönkreteszi.
- Ha pedig az élővizekbe jut, a víz felszínén gátolja az oxigénfelvételt.
- A túlhevített, égett étolajban rákkeltő anyagok lehetnek.

Étolaj és zsír - Ön hova önti?

Hazánkban nagyon kevés hulladékolajat, sütőolajat gyűjtenek be környezetbarát módon. A háztartásokban keletkezett használt sütőolaj többnyire a lefolyóban végzi. Sokszor a flakonba összegyűjtött olajat a szemétbe dobják, gondolván, hogy így kevésbé káros. Ez azonban ugyanolyan veszélyt jelent, mintha kiöntöttük volna a WC-be, hiszen nehezen lebomló anyagként gyűlik a hulladéklerakókban.

 A "bioízel"

A fosszlis üzemanyagokkal szemben a növényi olaj és a biodízel olyan alternatív üzemanyagok, amelyek megújuló forrásokból származnak. A biodízelt tisztán is használhatjuk átalakított jármuvek hajtóanyagaként, illetve a hagyományos gázolajjal is keverhető.

Alapanyagként repceolaj, szójaolaj, pálmaolaj, illetve sütőolaj és zsírok használhatóak. Fizikai és kémiai jellemzői a felhasznált alapanyagtól függnek.

A használt olajból és zsírokból előállított biodízel értékei mellett a növényi olajok üvegházhatású gáz kibocsátása több mint 50%-kal kisebb, mint a hagyományos fosszilis üzemanyagok (gázolaj, benzin) értékei.
Hulladékolaj begyűjtés országszerte

Sokunknak okoz problémát, hogy a használt sütőolajat hol lehet környezetbarát módon leadni. A MOL országszerte 170 benzinkúton sütőolaj gyűjtőedényeket helyezett ki, ahol bárki megszabadulhat a használt étolajtól. A kúton dolgozó személyzetnek kell szólnunk, aki a megfelelő gyűjtőtartályba önti majd.

Keressük meg a környékbeli átvevőhelyeket!

Egyes városokban vannak szelektív olajgyűjtő konténerek is, melyeket a szeletív gyűjtőszigeteken helyeznek el.

Használt olajból üzemanyag? Lehetséges!

Az évente több tízezer tonna felhasznált étolajból, jelenleg szervezett módon, csak az üzemi konyhák, éttermek gyűjtik a használt olajat. Az összegyűjtött olajat megszűrik, finomítják és bioüzemanyagot gyártanak balőle. A szűrésből származó maradékok, az égett prézli szemcsék, és ételmaradványok kiváló alapanyagai a biogáz előállításának. A sütéshez használt olajból így újrahasznosított, környezetbarát termék készül.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban át kellene gondolni azt a csikkvisszaváltást!

Tovább olvasom