Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Nem felejthetem el a nejlonzacskóktól fuldokló állatokat!

Kató Zsóka olvasónk levelet írt, amelynek minden szavával egyetértettünk!

Ahogyan nyilván Önöket, engem is végtelenül elkeserít, amilyen mértékben és ütemben terheljük a környezetünket még olyan esetekben is, amikor a környezetkímélő megoldás olcsóbb is, és ésszerűbb is lenne. Én magam az utóbbi években már egyáltalán nem használok műanyag bevásárlószatyrokat: a táskámban mindig van egy erős, de nagyon kicsire összehajtogatható vászon szatyor, amikor kisebb és könnyebb terhet viszek, akkor pedig tetszetős, ám igen strapabíró, zsinórfülű papírszatyrot használok. Ha mégis bekerül a háztartásba egy-egy ún. reklámszatyor, azt üresen sosem dobom el, hanem kinevezem szemeteszsáknak. A sima nejlonzacskókat, bizonyos esetekben kénytelen vagyok igénybe venni a vásárlás során, ha paradicsomot, vagy krumplit veszek, de a darabáruknál (pl. kígyóuborka, cukkini) mindig közvetlenül a zöldségre ragasztom az árat tartalmazó matricát.

A munkahelyemen már kezdenek mániákusnak tartani, mivel nem csak "oltogatom" a kollégáim szobáiban a fölöslegesen felkapcsolt lámpákat, hanem egyéb vonatkozásban is próbálok mindenkit rábírni a környezetkímélő megoldásokra.

Döbbenetes például, hogy az irodaház éttermében 60 Ft-ért kapható műanyag ételes dobozokat a munkatársaim zöme eldobja, (még azokat is, amelyekben csupán salátát szállítottak), ahelyett, hogy egy kis idő- és vízráfordítással elmosnák, és több alkalommal használnák. (Igaz, az elmosásukhoz mosogatószert is kell használni, de az még mindig kevésbé károsítja a környezetet, mint a nem lebomló műanyagok.)

Próbálom rávenni a kollégákat arra is, hogy spóroljanak a papír kéztörlőkkel: egy-egy kézmosás után a leveles fajtából - a nem körültekintő kihúzás miatt - 8-10 lapot is elhasználnak fölöslegesen, nem beszélve a hatalmas, gurigás papírtörlőről, amit edénytörlésre is használnak.

Próbálok mindenkit meggyőzni, hogy az - egyébként korlátlanul rendelkezésre álló, és naponta mosott, fertőtlenített - textil konyharuhákkal ugyanolyan jól lehet törölgetni, aki viszont ragaszkodik a papírhoz, egy méter helyett érje be fél méterrel.

Egyébként, bevallom, nem mindig voltam ennyire környezettudatos: egy, évekkel ezelőtt látott videó borzasztott el, és döbbentett rá, hogy mit művelünk a bolygónkkal. Talán a National Geographic filmje volt, és olyan állatokat, tengeri élőlényeket, vízi madarakat láthattunk benne, amelyek a természetes vizek műanyag-szennyezettsége miatt haltak kínhalált. Az agyamba égtek azok a képek: a nejlonzacskótól fuldokló pelikánok, delfinek...borzasztó volt.

Nem határoztam én akkor el semmit, de azóta nem tudok úgy nézni a mindennapos, apró "kényelmi" dolgainkra, hogy ne jutna eszembe: bolygónkon osztoznunk kell az élet minden formájával, legyen az állat, vagy növény, macska, vagy plankton...és a felelősség - értelmünk és (képzelt) mindenhatóságunk okán a miénk, embereké. (Arról már nem is beszélve, hogy illene az utánunk jövő generációknak nem visszafordíthatatlanul lelakva, hanem inkább egyre élhetőbbé téve átadnunk, amit csupán használatra kaptunk, nem tulajdonba.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenes papírzacskók

Tovább olvasom