Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Kukába dobja az elektronikai lomot? A családi aranyat dobja ki éppen!

Ön hova dobja az elektromos hulladékot? A kukába? Ejnye! A világ arany- és ezüsttartaléka megunt kütyüinkben van.
Magyarországon fejenként 11,63 kilogramm elektronikai hulladékot termelünk egy évben. Ugyanez Csehországban 16,6 kg, Szlovákiában 14,33 kg, Romániában 7,53 kg, Németországban 23,23 kg, az Egyesült Államokban 29,78 kg - a nemzetközi StEP kezdeményezés interaktív térképén megnézhetjük a világ minden országát. Összeadva, a világon 48,9 millió tonna e-hulladék keletkezett 2012-ben.

Kidobáskor elektronikus hulladéknak számít a legtöbb háztartási és szórakoztató elektronikai készülékünk: a mosógép, a hűtőszekrény, a ventilátor, a mosogatógép, a porszívó, a gyorsforraló, a konyhai robotgép, a kávéfőző, a nyomtató, a telefonkészülék, a fax, a mobiltelefon, a rádió, a TV, a hifi, a DVD lejátszó, a házimozi és a számítógép is.

A gyártó visszavételi, begyűjtési, hasznosítási és ártalmatlanítási kötelezettsége a 2004-es kormányrendelet szerint
A gyártó köteles:
• az általa forgalomba hozott elektromos berendezésből származó hulladékot,
• a háztartási berendezésből származó történelmi hulladékot,
• az új, azonos vagy azonos funkciójú termékkel helyettesített nem háztartási berendezésből származó történelmi hulladékot visszavenni.
A kidobott e-hulladék egyszerre veszélyes és értékes: környezetszennyező és veszélyes anyagokat, valamint értékes, újrahasznosítható anyagokat egyaránt tartalmaz.

Ezért, ami a legfontosabb

Az e-hulladék a kereskedelmi egységekben (hipermarketekben, műszaki szakáruházakban, villamossági üzletekben) kihelyezett gyűjtőedényekben, lakossági e-hulladék begyűjtő napok alkalmával, valamint lakossági hulladékgyűjtő udvarokban egyaránt leadható.

Nézze meg a lakóhelye szerinti átvevőhelyeket!

A lakosság számára számos begyűjtési pont elérhető, hisz a forgalmazók jogszabályban meghatározott mértékben kötelesek a begyűtésben részt venni. De lakossági hulladékudvarok is rendelkezésre állnak.

xxx
Darált műanyag hulladékból különös technológiával visszaalakított magas parafin tartalmú olaj, amelynek dieselmotorban történő felhasználása után elektromos áram előállítása lehetséges. Egy tonna műanyag hulladék feldolgozásánál 750 kg olajat, 200 kg gázt nyernek. A keletkezett gáz elegendő a feldolgozási technológiához. MTI Fotó: Matusz Károly

Elektronikus cuccaink: itt az új Klondike!

A japán elektronikai hulladékok millióiban több arany van, mint amennyi a dél-afrikai aranybányák rejtenek még (6800 tonna). A japán anyagtudományi intézet számítása szerint a világ aranytartalékainak 16 százaléka, és ezüsttartalékának 22 százaléka japán elektronikus cuccokban van.

Az elektronikai ipar világszerte évente 320 tonna aranyat és 7500 tonna ezüstöt használ fel, 21 milliárd dollár értékben, és ennek a mennyiségnek csak 15 százalékát szerzik be újrahasznosítás útján.
A többi 85 százalékra érdemes vállalkozást alapítani!
A szelektív elektronikai hulladékgyűjtésnek azért is van nagy jelentősége, mert az ezekben az eszközökben rejlő, a környezetre fokozottan veszélyes anyagokat a feldolgozás során szakszerűen kell eltávolítani.

A legtöbb eszköz fémanyaga és a nyomtatott áramköri lapok fémtartalma újrahasznosítható, ezért értékük van. A ritkaföldfémek és nemesfémek visszanyerése mára jó üzlet lett, hiszen ezeknek bányászata igen költséges, és az e-hulladékban 50-szer nagyobb koncentrációban vannak benne, mint az ércekben (és nem alkalmaznak rabszolgamunkát a kinyeréshez).

Az elektronikai berendezésekben veszélyes anyagok is találhatók. Ezek az otthoni működés során ártalmatlanok, de a szemétbe dobva környezetszennyezőek.  A nyomtatott lemezekben a forrasztáshoz ón-ólom ötvözetet használnak, az áramforrásokban higany, a monitor belső bevonatán kadmium lehet, a borítás lángálló PBDE vegyületet tartalmaz.

De miért nem javíttatjuk?


Mielőtt kidobjuk régi készülékünket, nézzünk szét, hol is tudnák hasznosítani őket! Ha még tényleg működőképes, beszéljünk olyan szervezetekkel (iskolák, idősotthonok, civil szervezetek), ahol használni fogják.

Ha régi számítógépét selejtezünk ki, előbb győződjön meg róla, hogy bizalmas adatot már nem tartalmaz a merevlemeze. Kidobás előtt formázza a lemezt, mert a törölt adatok még visszaállíthatók!
Az elektronikai ipar egyre gyakrabban gyárt új, fejlesztett változatot ugyanabból a termékből. Ne gondoljuk, hogy a kütyüinket azért gyártják olyanra, hogy ne tartsanak tovább pár évnél, mert ugyanazt a készüléket akarják eladni nekünk. Arra számítanak, hogy addigra mi már a kütyü upgrade-jára vágyunk majd. Ez nyertes stratégia lett a gyártóknál, mert a felhasználók évről-évre várják vagy kedvezően fogadják a márkák upgrad-jait.

Egy Apple-felhasználónak azzal jönni, hogy használja csak iPhone 3-át, amíg el nem romlik, és azután javíttassa meg, de ne váltson 4-esre, 5-ösre – ez egyet jelent a fejlődés, az innováció ellenzésével. Így aztán egy kissé rossz tempójú az a tanács, hogy mielőtt mindenből újat akarnánk venni, gondoljuk meg, van-e a fejlesztésnek számunkra is hasznosítható funkciója, amiért érdemes megvennünk.

Az elektromos és elektronikai berendezéskategóriák, amelyeket szelektíven kell gyűjteni:

1. Háztartási nagygépek
2. Háztartási kisgépek
3. Információs (IT) és távközlési berendezések
4. Szórakoztató elektronikai cikkek
5. Világítótestek, kivéve a normálizzók, halogénizzók és a háztartásban használt lámpatestek
6. Elektromos és elektronikus barkácsgépek, szerszámok, kivéve a helyhez kötött, nagyméretű ipari szerszámok
7. Játékok, szabadidős és sportfelszerelések
8. Orvosi berendezések, kivéve a beültetett és a fertőzött orvosi berendezések
9. Ellenőrző, vezérlő és megfigyelő eszközök
10. Adagoló automaták

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétkeréken, emberhajtással, mindig, mindenhová!

Nem fogjuk százalékokkal bizonygatni, miért környezetkímélő kerékpározni. De tanácsok lesznek.… Tovább olvasom