Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Hogyan legyünk ökoturisták? Adjunk is, ne csak kapjunk!

Nem kell bonyolult dolgokra gondolni. A természetet és a helyi értékeket keressük, ne a Mekit.
 Ötletek, tippek a környezetvédőtől

"Kikapcsolódáshoz, sportoláshoz és üdüléshez válasszuk a lakóhelyünkhöz közeli természeti területeket! Töltsük szabadidőnket szelíd módon: túrázással, piknikezéssel, kenuzással, kerékpározással, lovaglással, közösségi játékokkal.

Vajon jártunk már ezeken a helyeken?

És ami a legfontosabb, a lábnyomunkon kívül mást ne hagyjunk a természetben - a magunkkal vitt feleslegessé vált csomagolóanyagokat, hulladékot vigyük magunkkal haza!" - mondta portálunk kérdésére Lajtmann Csaba, a Reflex Környezetvédő Egyesület munkatársa.
"Az ökoturizmus az egyik leggyorsabban terjedő utazási forma, ami azt fejezi ki, hogy az emberek több függetlenséget szeretnének" - nyilatkozta a Rare nemzetközi természetvédelmi szervezet alelnöke, Dal Gavlin.

Ha az ökoturisták táborába szeretne lépni, nem kell bonyolult dolgokra gondolnia. Csak gondolkodjon józanul, amikor megszervezi az útját, és legyen nyitott azokra, akik ott élnek.

Nyaralás alatt repülő vagy autó helyett szálljunk vonatra, buszra, a környéket pedig kerékpárral vagy gyalog barangoljuk be. Mind a hazai, mind a nemzetközi vonatok esetében érdemes előre megnézni a menetrendben, mely járatokon szállítanak kerékpárt. Azt is jó megtudni, hogy utazásunk helyszínén lehet-e kerékpárt bérelni.

Elsősorban olyan helyeket látogassunk meg, amelyeknek természeti vagy hagyományőrzési értékük van. Egyúttal óvjuk is ezeket a helyeket! Utazásunkkal felértékeljük e helyszínek védelmét.

Nézzük meg, a környékünkön vannak-e védett helyek!
Ha külföldre utazunk, érdemes itt szétnézni. Az ökoturizmust világszerte sokan követik.


Szabadidős időtöltésünk alkalmazkodjon a helyi természetvédelmi programokhoz. Élményekkel gazdagodunk, ha megfigyeljük és kipróbáljuk a helyi hagyományokat, megértjük, hogy az ottani emberek gondolkodását.

 Ilyen a zöld síelés!

Ne vegyünk vadonatúj sporteszközt, ha kezdők vagyunk, és nem tudjuk, hogy ki fogjuk-e használni! A használt is megfelel majd, vagy ha nem sűrűn megyünk síelni, akkor inkább csak kölcsönözzük a léceket, deszkát.

A sípályához próbáljunk tömegközlekedéssel eljutni.

A síelés természetbarátabb változata a sífutás, mégis nagyon kevesen választják a lejtőkön való lesiklás helyett; pedig nem kell hozzá sífelvonókat, fűtött hüttéket vagy hóágyúkat üzemeltetni.

Környezetbarát síruházatot és -felszerelést vegyünk fel. Síeljünk helyi pályákon, vagy legalább minél közelebb otthonunkhoz, így nem kell sokat költeni környezetszennyező üzemanyagra.
Utazzunk kevés csomaggal, mert ezzel kevesebb szemetet hagyunk magunk után!

A természetből származó emlékek gyűjtögetése egy nemzeti parkban bocsánatos bűnnek tűnik, de ha lazán kezeljük a szabályokat, mindenki más is úgy tesz majd. Inkább csak fényképezzük le a kiszemelt "kincset"! Ne térjünk le a kijelölt útról, hisz így jóval kisebb az esélye annak, hogy eltapossunk védett növényeket.

Sok helyen nehéz problémát jelent az ivóvíz előállítása, gondoljuk tehát át, miként takarékoskodhatunk. Tusoljunk rövidebben, s zárjuk el a vízcsapot miközben fogat mosunk a szállodában, panzióban.

Keressünk minősített zöld szállásokat. Mindenekelőtt a következő kritériumokat vizsgáljuk, amikor szállást választunk:
- Hogyan kezeli a szállás a szelektív gyűjtést és újrafelhasználást?
- Hogyan kezeli a törölközők és lepedők mosását, újra-felhasználását? Nem dobják-e ki használat után?
- Milyen az energia- és víztakarékossági policy a szálláson?
- Az étterem helyi alapanyagokból, organikus ételeket főz?

Amikor szabadságon vgyunk, válasszuk meg gondosan, mit eszünk. Elsősorban helyben termő élelmiszerekből készült ételeket válasszunk, és figyeljünk arra is, nehogy veszélyeztetett állat vagy növény kerüljön az asztalunkra! Jobb, ha helyben költjük el a pénzünket, mert így a helyi piacot támogatjuk, amely energiafazdaságosabban termel, nem csomagolja agyon az élelmiszert, és nem szállít messziről! Ez az ökoturista egyik fontos jellemzője: látogatása során nemcsak kapni szeretne a helyiektől, de adni is szeretne nekik.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fénycsövet, régi hőmérőt ne dobjunk a szemétbe!

A kiégett villanykörte viszont ártalmatlan. Mégse dobjuk szemétbe, ha nem tudjuk megkülönböztetni a… Tovább olvasom