Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Fénycsövet, régi hőmérőt ne dobjunk a szemétbe!

A kiégett villanykörte viszont ártalmatlan. Mégse dobjuk szemétbe, ha nem tudjuk megkülönböztetni a fémhalogén fénycsőtől!
 Ha kidurran a villanykörte

A jelenleg még a háztartások többségében világító hagyományos izzók élettartalma jelentősen rövidebb, mint a fent felsorolt energiatakarékos égőké, így gyakori, hogy durranás közepette kiégnek. Semmi baj, a villanykörte nem veszélyes hulladék. És talán jobban is járunk: a villanykörte inkább fűtőalkalmatosság, mint hatékony fényforrás. Az elhasznált energia mindössze öt százaléka hasznosul fényben, a maradék hő formájában távozik.
A világítótestek közül a fénycsövek, kompakt fénycsövek, energiatakarékos kompakt fénycsövek, fémhalogén lámpák számítanak kiégésük után veszélyes hulladéknak. A LED égő és a legtöbb más, hagyományos, a háztartásban használt fényforrás ártalmatlan.

A hagyományos égőktől eltérően ugyanis a kompakt fénycsövek higanyt tartalmaznak. Az ép fényforrás nem bocsát ki higanyt, ha azonban eltörik, 5 milligramm folékony fém kerülhet ki belőle. Ez nem sok, ahhoz képest, hogy a régi lázmérők 500 milligramm higanyt tartalmaznak. Apropó: ezeket sem dobhatjuk a szemétbe!

Ha a kompakt fénycső eltörött, előbb szellőztessünk, majd nedves ruhával töröljük fel a maradványokat. Ne használjunk porszívót, és ne fogjuk meg kézzel a darabokat. Legjobb, ha törhetetlen külső búrával rendelkező fénycsövet veszünk, és még jobb, ha LED lámpát használunk, amiben nincs higany.

A kiégett energiatakarékos égőket nem szabad a szemétbe vagy a gyűjtősziget üveges tárolójába dobni! Keressük meg a közelünkben lévő átvevőhelyet, és ott adjuk le őket. Áruházakban és hipermarketekben biztosan találunk ilyen gyűjtőládákat.


A standard izzó- és halogénlámpák nem tartalmaznak környezetre veszélyes anyagokat, így ezeket akár a háztartási hulladék közé is tehetnénk. Ez mégsem célszerű, mert laikusként könnyen összekeverhetünk egy energiatakarékos fényforrást a hagyományos izzóval.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németországban lakásonként 3 szemetes van

Németországban élő olvasónk szerint a száraz-nedves szemétgyűjtés kivitelezhető. Hozzáállás kérdése… Tovább olvasom