Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A szemétbe dobott gyógyszereket újra megesszük

A Pó vizében kimutatták a marihuánát, az antarktiszi jégben a szteroidokat. Szemétbe dobjuk a gyógyszereket, noha veszélyes hulladékok.

 Ketyeg a gyógyszerbomba

A lejárt, felhasználatlan gyógyszereket külön kell gyűjteni, és gyógyszerhulladék-ártalmatlanító helyre kell juttatni. Ma még beláthatatlan következménye lehet annak, hogy a kidobott gyógyszerek 75 százaléka a szemétbe megy!

Ha egy család havi 10 ezer forintot költ a patikában (krónikus betegek esetében ez fejenként 15 ezer forint is lehet), ebből 20 százalék a kidobott gyógyszerek aránya. Évente így 24 ezer forintot adunk ki feleslegesen.

Önnél mekkora a gyógyszertár otthon?
Írja meg!

Magyarországon évente 2000 tonna orvosságot dobnak ki. A megvásárolt készítmények 20 százalékát feleslegesen váltjuk ki. Ezek az otthoni selejtezést követően gyakran a háztartási hulladék közé, vagy a lefolyóból a szennyvízbe jutnak.

A gyógyszerek jól oldódnak és lebomlásuk igen lassú, alkotóelemeik a szeméttelep talaján keresztül a talajvízbe, majd onnan az élővizekbe is bekerülhetnek. A felszíni vizekbe jutva nagy a kockázat az, hogy felhalmozódnak az élő szervezetekben, amelyeket alkalomadtán táplálékként elfogyasztunk.

Mivel a gyógyszerek kis mennyiségben kerülnek a szemétbe és nehezen bomlanak le, egyelőre nem is ismerjük a jelenség hosszú távú hatását. Ha abból indulunk ki, hogy a homeopátia szereiben rendkívül kis mennyiség hat a szervezetre, félő, hogy ez a kidobott gyógyszerekkel, fogamzásgátlókkal is így van. Előbb-utóbb a múlt kiodobott gyógyszereit fogjuk visszakapni.

Mi lapul a fiókja mélyén?

A magyar lakosság rossz szokása, hogy gyógyszerkészletet halmoz fel otthonában; egy-egy áremelés előtt felvásárlási mozgalom indul el.

Az egy főre jutó gyógyszerfogyasztásunk az utóbbi 15 évben tízszeresére nőtt. Más kutatások szerint az otthon tartott patikumok 70-80 százaléka nem a meglévő betegségek kezelésére szolgál, hanem készenléti, vagy maradék gyógyszer.

A családok több, mint fele tárol korábbi betegségek után visszamaradt antibiotikumot, 20 százalékuk erős nyugtatót is, és gyakran őrizzük az elhunyt hozzátartozók hagyatékából előkerült szívgyógyszereket, vagy más, vényre kapható szereket "a biztonság esetére".

Hová való a gyógyszerhulladék?

A lakossági gyógyszerhulladék szelektív gyűjtése 2005 végén kezdődött meg Magyarországon. A gyógyszergyártással és forgalmazással foglalkozó szakmai szövetségek ekkor bízták meg a non-profit Recyclomed Kht-t a begyűjtés és megsemmisítés koordinálásával.

Jelenleg mintegy 3000 helyszínen - főleg patikákban és benzinkutaknál - találhatók gyűjtőkonténerek szerte az országban, amelyekbe bárki bedobhatja lejárt vagy feleslegessé vált gyógyszereit, illetve azokat országszerte minden patika köteles átvenni.

Tegye oda, ahová való!
Tegye oda, ahová való!

Hogyan kerülhetjük el a felesleges gyógyszermennyiség halmozását?

Mindenekelőtt, ha vigyázunk az egészségünkre, odafigyelünk táplálkozásunkra, és eleget mozgunk, elkerülhetjük a gyakori orvoshoz járást és a gyógyszerszedést.

Ha mégis bajunk van...

- Kisebb problémák esetén először alkalmazzunk valamilyen természetes gyógymódot: gyógyteákat, tinktúrákat, inhalálást, kenőcsöket, hűtőfürőt, sóterápiát.

- Gyógyszert csak orvosi utasításra és az előírtaknak megfelelő mennyiségben szedjünk!

- Új gyógyszert csak azután váltsunk ki, miután meggyőződtünk róla, hogy az otthoni készletből hiányzik.

Ön hová dobja?

A gyűjtők ellenére a magyar háztartások 60 százaléka még nem gondoskodik megfelelően a gyógyszerhulladék elhelyezéséről.

"A visszagyűjtés kezdetekor az európai tapasztalatok alapján azt feltételeztük, hogy a hulladék aránya elérheti a forgalomba kerülő gyógyszermennyiség 20 százalékát" - nyilatkozta Miklósi András, a Recyclomed vezetője.

Mivel Magyarországon átlagosan 300 millió doboz gyógyszer fogy évente, ez akár 60 millió dobozt is jelenthetett volna. Az azóta elkészített felmérésekből azonban kiderült, hogy a 3,9 millió háztartásban ennek csak mintegy harmada, körülbelül 20 millió doboz gyógyszerhulladék keletkezik.

Az eddigi tapasztalatok szerint egy-egy ember évente egy alkalommal, átlagosan 7-8 doboz gyógyszert dob a gyűjtő konténerbe, ez összesen 700 ezer ilyen eseményt jelent évente. A visszavitt hulladék körülbelül 80 százaléka a lejárt gyógyszer.

A gyógyszerhulladék mintegy háromnegyede még ma is a szemetesbe, vagy a szennyvízcsatornába kerül.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Okádja Mordort a kémény? Elég a mindent égető szakikból!

A fűtésünk is felelős az üvegházhatásért, jókora szén-dioxid-lábnyomunk van. Éljen a hőszivattyú!… Tovább olvasom