Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Tordy Géza TAPS-ol kollégáinak

Egy hét múlva kiderül, hogy a 2013–14-es művészeti évadban kinek tapsolt a legtöbbet a közönség. Olvasóink szavazatai alapján a legsikeresebb művészeket és produkciókat díjazzuk.

Négy kulturális intézmény – Győri Filharmonikus Zenekar, Győri Balett, Győri Nemzeti Színház, Vaskakas Bábszínház – 19 produkcióját és 21 művészét jelöltünk a TAPS-ra és bíztuk olvasóinkra, hogy válasszák ki a jók közül a legjobbakat.

A közönségdíjat harmadszor adjuk át, a tökéletesség csillogó gömbjeit jövő héten szombaton gála keretében Tordy Géza fogja átnyújtani minden egyes díjazottnak. A nemzet színésze örömmel vállalta, hogy kezet szorít kollégáival és megtiszteli jelenlétével a gálát.

Tordy Géza 1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2008 júniusában a Nemzet Színésze címet kapta. Fotó: Archív/MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Tordy Géza 1991-ben Kossuth-díjat kapott. 2008 júniusában a Nemzet Színésze címet kapta. Fotó: Archív/MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

– A legnagyobb szerelemmel emlékszem azokra az évekre, amiket Győrben töltöttem művészeti vezetőként. Korcsmáros György igazgató és Böhm György dramaturg kezdett el megkörnyékezni azzal, hogy jöjjek a városba.

A Kossuth-díjas művész 1992-től vállalta el nem kis unszolásra a művészeti vezetői posztot.

– Sokáig kérettem magam, nagyon ragaszkodtak hozzám, végül beadtam a derekamat és nem bántam meg. Ha valamit nem bántam meg az életemben, akkor ez az a döntés volt, hogy Győrbe szerződtem. Életem egyik legszebb évtizedét töltöttem ott, csodálatos barátokra leltem. Mikor a kollégákra gondolok, elszorul a szívem, mert az utóbbi időben temetés miatt utaztam. Arra vannak a kedves halottaim: Balla Ica, Sipike (Sipka László), Horváth Ibi, Máté (Tóth-Tahi Máté), Csengeri Mari, Ragó Iván.

Tordy Géza művészileg is eredményesnek ítéli azt a tíz évet, amit a színháznál töltött. Mikor a legkedvesebb előadásról kérdezzük, a Bűn és bűnhődést és a IV. Henriket nevezi meg: – Ez a két előadás olyan emlék, amit örömmel zsebre tennék, ha meghalok. A Bűn és bűnhődés utolsó előadása egy délutáni diákbérlet volt – amire csak legyinteni szoktunk –, de akkor, ott, abban a hatalmas színházban a két lépcsősort is végigülték. Zsúfolt telt házzal temettük az előadást.

Ahogy merül bele az emlékeibe a Kossuth-díjas művész, egyre több győri helyszín kerül elő: – Irgalmatlanul emlékszem a copf-barokk belvárosra, a tündéri éttermekre, napernyős teraszokra, a halászlére a folyóparti étteremben. Ezek után elhihetik, hogy milyen örömmel utazom a díjátadóra. Megtiszteltetés, hogy ott lehetek.

Gála filmzenékkel

A TAPS-díj gálaműsora május 17-én lesz a győri Richter Terember, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar világhírű filmek zenéit szólaltatja meg Hollerung Gábor vezényletével. Felcsendülnek a Star Wars, a Titanic, a Harry Potter, az Indiana Jones és A Karib-tenger kalózai című filmek zenéi. „A legtöbb koncertünket a Star Warsszal kezdjük és A Karib-tenger kalózaival zárjuk, mert mind a kettőnek szimbolikus jelentősége és értéke van. Az utóbbi egy frenetikusan megkomponált zene, remek hangversenydarab és az egyik legjobbnak tartom, de a Csillagok háborúja összességében verhetetlen" – mondta a karmester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taps Díj gála népszerű filmzenékkel

Egy hét múlva kiderül, hogy a 2013-14-es művészeti évadban kinek tapsolt a legtöbbet a közönség. Tovább olvasom