Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

A TAPS felér a színpadra

A tizenkét kategória jelöltjeit hétről hétre bemutatjuk, ezúttal a színészeket. „Az év színésze" a Győri Nemzeti Színház társulatából kerül ki.

A Kisalföld TAPS-díjat két évvel ezelőtt adtuk át először győri művészeknek, s mostanra beivódott a köztudatba ez az elismerés: a művészek és a közönség egyaránt várja a jelöltek, s természetesen a díjazottak névsorát.

A művészek számára az adja a TAPS rangját, hogy a közönségtől kapják – szavazataikkal önök döntik el, hogy a jelöltek közül ki viheti haza a díjat.

A tizenkét kategória jelöltjeit hétről hétre bemutatjuk, ezúttal a színészeket. „Az év színésze" a Győri Nemzeti Színház társulatából kerül ki. A szavazólapot a 20. oldalon vagy a kisalfold.hu-n találják.

A taps ünneplés

„Nagyon fontosak a szakmai, az állami és a közönségdíjak, valamint azok is, amelyeket a kollégáktól kap az ember. Mindegyik szubjektív ugyan, nem feltétlenül elfogulatlan, de fontos. Ahogyan például a tudósoknak szükségük van arra, hogy visszajelzést kapjanak, nekünk, színészeknek is kellenek a jutalomfalatok. Ezek önbizalmat adnak, ami az egyik legfontosabb dolog ebben a szakmában" – véli az elismerésekről a Jászai Mari- és Radnóti-díjas Csankó Zoltán. A Győri Nemzeti Színházban hat éve játszik, ebben az évadban az Illatszertárban és az Úri muriban is főszerepben láthattuk. „Az Illatszertár különösen jól sikerült, az Úri muri pedig szerintem az egyik legértékesebb, leggondolatgazdagabb előadás ebben a színházban azóta, hogy itt vagyok" – jegyezte meg. Úgy érzi, hogy Hammerschmidt és Szakhmáry Zoltán szerepében is sokat tudott magáról mondani. „Akkor vagyok igazán boldog, amikor egyes szám első személyben tudok megfogalmazni valamit a színpadon, tehát amikor a karakter kicsit én vagyok. Akkor nagyon otthon érzem magam a »deszkákon«, akkor enyém a színpad és a közönség. Ez idén kétszer is megtörtént, úgy érzem" – mondta két szerepéről. Akármilyen szerepben áll is azonban a színpadon, akármelyik előadásban, az est végén mindig „ünnepel". „A taps ünneplés. Érezzük, hogy mennyire őszinte, mennyire erős a taps. Ez mutatja meg leginkább, hogy mennyire elégedettek a nézők. Az ő elismerésük a legfontosabb, hiszen ha a közönségnek nem tetszem, az olyan, mintha nem csináltam volna semmit."A munkám a hobbim is

Jubileumi év az idei Sárközi József számára: tíz éve annak, hogy Győrbe szerződött. Egy évtized alatt jó pár szerepben láthattuk, idén A kripliben Johnnypateenmike, az Illatszertárban Kádár úr, az Úri muriban pedig Csörgheő Csuli bőrébe bújt. „Idén sikerült három különböző Sárközit megmutatnom, mindegyiket nagyon szeretem" – fűzte hozzá. Elmondta: nincs szerepálma, számára „minden szerep egy álom". „Minden szerepben meg kell találni magamat és mindegyikre ugyanolyan odaadással kell készülni, legyen az akármilyen kicsi szerep. Előadás közben amennyire lehet, figyelem, hogy összejött-e a poén, vagy dráma esetén azt, hogy mennyire nagy a csend. Igyekszem a nézőt magammal vinni." Arról, hogy ezt jól csinálja-e, fontos számára a visszajelzés. A 2006-ban kapott Kisfaludy-díjból sokáig építkezett, a Kisalföld TAPS-díj pedig azt jelezné számára, hogy a szakmán kívül a közönséget is sikerült meggyőznie. A színház szerinte nemcsak szórakoztat, hanem nevel is, s ebben látja a színészek felelősségét: „Rajtunk áll a nézők sorsa, hiszen mi adjuk át nekik az irodalmat, a kultúrát" – ez motiválja, s az, hogy mindig újabb és újabb figurák bőrébe bújhasson. „A színpad varázsa csodálatos dolog, a munkám a hobbim is. Felemelő érzés színpadon lenni és játszani. Azt kívánom, hogy amíg tudok menni, addig színpadon lehessek" – árulta el.A közönség minőséget akar

Posonyi Takács László tizenhét éve játszik a győri színpadon, s örül, hogy itt lehet színész: „A győri közönség igényes és fogékony, bármilyen műfajról legyen is szó. Ez azt mutatja, hogy ez a közönség nem fogad el bármit, ez a közönség minőséget akar kapni." A Kisfaludy-díjas művész szerencsésnek érzi magát azért, hogy azt csinálhatja, amit szeret: „Egyre kevesebb ember van, aki abból él, amit élvezettel, energiával tud csinálni. A színjátszás számomra ezt jelenti, de nagy felelősség is – hatszáz embernek kell estéről estére olyat mutatni, hogy úgy érezzék, megérte eljönni." S miből szűri le, hogy így érez-e a közönség? „Van egy fal a színpad és a nézőtér között, de a hatás felér a színpadra. A nézők nevetése vagy felszisszenése azért hozzánk is eljut. De számomra ennél fontosabb az előadás vége – a véghatás a legfontosabb. A tapsnál mindig kiderül, hogy mennyire hálás a közönség." Posonyi Takács László ebben az évadban a Salemi boszorkányokban, az Úri muriban, a Hetedhét című előadásban, a Portugálban és az Illatszertárban állt színpadra. Utóbbiban játszott szerepét „jutalomjátéknak, hálás feladatnak" tartja: „Sípos úr egy ajándék volt, de az a feladatunk, hogy minden szerepből a lehető legtöbbet hozzuk ki. Bár nincs olyan szerep, ami kész van, ezen dolgozunk" – mondta. Szerinte az a fontos, hogy a néző úgy menjen haza, hogy megmaradt benne egy mondat, egy kép, amely legalább a hazaút alatt elgondolkodtatja. „Pályám végén – ami ki tudja, mikor jön el – akkor lennék elégedett, ha a mostaninál sokkal boldogabb országot látnék, kiegyensúlyozott emberekkel. Ha ehhez csak két perccel járulok hozzá, már megérte."


Most jön még a java

„A nézőnek játsszuk a színházat, Karinthy Frigyes szavaival élve az ezerfejű Cézárnak" – indokolta Ungvári István, hogy miért lenne kedves számára a Kisalföld TAPS-díj. A Kisfaludy- és Szent István-díjas színész hozzátette: „Kellenek az elismerések, aki mást mond, az hazudik. A nézők szavazatai alapján ítélt díj ráadásul egészen más tészta, mint a szakmai és állami díjak – őszintébb, annál nincsenek galád megfontolások." Ungvári ebben az évadban három darabban is játszott, a Salemi boszorkányok Parris tiszteleteseként, az Úri muri Lekenczey Mukijaként és az Illatszertár Asztalos uraként láthattuk a győri színpadon, de reméli, hogy a jelölés nemcsak ezeknek az alakításoknak szól, hanem az elmúlt 19 év játékának, eddigi munkásságának. „A színészet is egy szakma, aminek megvannak a mesterfogásai. Nincs kis szerep, nagy szerep – szerep van. Minden szerepet, amit adnak, próbálok legjobb tudásom szerint eljátszani. Akkor vagyok elégedett az előadással, amikor látom a mosolygó arcokat. Jó érzés látni az örömöt, amit én szereztem, ezért érdemes csinálni" – vallja. Szerinte „minden ember benne van mindenkiben, kiben kicsit, kiben nagyon" – az jelenti a kihívást számára, hogy minden ráosztott karaktert „előbányásszon" magából. Hogy milyen szerepben kell találnia valamit magából, az – mint mondta – mindegy: „Nem akarok mást, mint játszani, játszani és játszani. Magamat megmutatva játszani." Bízik benne, hogy erre még bőven lesz alkalma, hogy pályájának „most jön még a java".

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

TAPS a Szentivánéji álomért

A TAPS dj tizenkét kategóriájának jelöltjeit hétről hétre bemutatjuk, íme „Az év női/férfi… Tovább olvasom