Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna
Itt vagyok: Nyitólap > Tanácsok - hétköznapi praktikák, hétköznapi gazdaság > Hétköznapi praktikák - Matrica: ne feledjük nyaralás előtt!

Hétköznapi praktikák - Matrica: ne feledjük nyaralás előtt!

Itt a nyár, sokan indulnak útnak nyaralni, olyanok is, akik év közben egyébként nem közlekednek díjköteles szakaszokon.
Az év elején változott a rendelet, érdemes felidézni, mire kell odafigyelni az autópálya-matrica vásárlása során, hiszen egy kis odafigyeléssel könnyen meg lehet úszni a büntetést.

A jogszabályok értelmében az e-matricát mindig a díjköteles szakaszra történő felhajtás előtt (praktikusan az utazás előtt) kell megváltani. Az e-matrica megvásárlása nem jelent visszamenőleges úthasználati jogosultságot, vagyis az utólag (akár csak percekkel később) megváltott matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül és pótdíjfizetési kötelezettséget von maga után. A kifizetés és aláírás előtt mindig ellenőrizzük a rendszám, felségjelzés, kategóriabesorolás és az érvényességi idő helyességét is. Ez ugyanis az e-matricát vásárló autós feladata és felelőssége.

A megszokott országos érvényességű időalapú matricák – heti 10 napos, havi és éves időtartamra – megmaradtak, az áruk változatlan. Ezek mellé az érvényességi időt figyelembe véve már nem kell megyei matricát vásárolni. Az úthasználónak egy érvényes jogosultsággal kell rendelkezni, amely lehet időalapú vagy az új területi alapú megyei matrica. A megyei matrica az országos éveshez hasonlóan a vásárlás időpontjától a következő év január 31-ig érvényes. Részletek: nemzetiutdij.hu  

Kérdéseiket várja:
D. Pusztai Andrea
hetkoznapi@kisalfold.hu  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...