Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Vándormadarakra is vadászik az egyik európai óriás denevér

Amikor egy csapat kutató, hat évvel ezelőtt azt állította, hogy a denevérek éjszaka képesek vándormadarakra vadászni, egyesek nem hittek nekik. Ám egy új kutatás most megerősítette ezen gyanút.
Az akár 45 centiméteres szárnyfesztávval rendelkező, óriás korai denevér - Nyctalus lasiopterus - a legnagyobb denevér Európában, mely nyáron főleg rovarokkal táplálkozik. Ám ősszel és tavasszal a denevérek figyelme az énekesmadarak hatalmas rajaira terelődik, melyek éjszaka vándorolnak, hogy elkerüljék a sólyomhoz hasonló ragadozókat.

Amikor 2001-ben, Carlos Ibanez spanyol kutató és csapata madártollakat talált a denevérek ürülékében, azt állították, hogy a denevérek madarakkal táplálkoztak. Ám más szakértők szerint a denevérek lenyelhették a levegőben lebegő tollakat is, melyeket rovaroknak vélhettek.

Raphael Arlettaz svájci kutató elmondta, kritikusan állt a spanyol bejelentéshez, mert szerinte a tollak fogyasztása nem jelenti szükségszerűen azt, hogy a denevérek madarakat ettek. Arlettaz azt is elmondta, szerinte a madarak túl nagy testűek a denevérek számára ahhoz, hogy a földre kényszerítsék azokat. A kutatót az is zavarta, hogy a denevérek ürülékében nyoma sem volt csontoknak. Ibanez csapata erre azt mondta, hogy az állatok csak a melle húsát eszik meg, a többit otthagyják.

A kritikusok számára azt is nehéz volt elhinni, hogy az óriás korai denevér, mely zsákmányát repülés közben kapja el, ugyanezt képes lenne a madarakkal is végrehajtani. A denevérek rendszerint repülés közben kapják el a rovarokat és ölik azokat meg egyetlen harapással. Ez a rovaroknál be is válik, ám veszélyezteti az állat röptét, ha a zsákmányállat már nagyobb vagy mondjuk egy erősebb madár.

Izotópok segítségével a kutatók meg tudják állapítni, hogy mit evett egy állat, valamint a szén- és nitrogénizotópok különösen alkalmasak a táplálékforrások megállapítására. Az új kutatásban Ibanez és csapata a denevérek vérét tesztelte az év folyamán. Kiderült, hogy nyáron a denevérek főleg rovarokkal táplálkoztak, tavasszal néha madarakat is fogyasztottak, míg ősszel főleg a madarakból éltek. Még Arlettazt is meggyőzték az eredmények. Akkor csatlakozott a spanyol kutatókhoz, amikor hallott az előzetes eredményekről. A kutató szerint az eredmények azt mutatják, hogy az óriás korai denevér tényleg beépítette a madárhúst táplálkozásába, mivel a madárhús nyomai figyelhetőek meg szöveteiben. (Fotó: Ana García Popa-Lisseanu )

Ugyanakkor még senki nem látta ahogy a denevér röptében kapja el a madarat, mivel a vándormadarak 700 méteres magasság felett repülnek. A vándormadarak bőséges táplálékforrást jelentenek - mutatott rá Ana García Popa-Lisseanu kutató. Szerinte az a meglepő igazán, hogy mostanáig semmit nem tudtak ezen éjszakai táplálékforrás kihasználásáról. Emellett eddig egyetlen ragadozónál sem figyelték meg, hogy kihasználná ezen hihetetlenül változatos és bőséges táplálékforrást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer éve használnak eszközöket a csimpánzok

A csimpánzok már évezredekkel ezelőtt használtak eszközöket - állapították meg Afrikában dolgozó… Tovább olvasom