Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Változik a halak a személyisége?

A halak a jelek szerint képesek változtatni a személyiségüket, amennyiben ezt a külső körülmények megkívánják - állapították meg brit kutatók a szivárványos pisztrángok személyiségét figyelve.
A tudósok a wissenschaft.de című német tudományos hírportál beszámolója szerint a pisztrángok csoporton belüli magatartását, majd harcait vizsgálták. A bátornak induló halak egy elvesztett ütközet után kevesebb merészséget mutattak, ezzel szemben a kezdetben gyáva halakban egy csata megnyerése után megnőtt a bátorság.

Ebből azt a következtetést vonták le, hogy egy állat, jelen esetben egy hal személyisége nagyon is rugalmas lehet, és a szociális státusztól valamint a többiek viselkedésétől függ. A liverpooli egyetem munkatársai egyébként a kísérleteknél ismert tesztet alkalmaztak, a véletlenül kiválasztott pisztrángok bátorsági fokának meghatározására: mérték az időt, amelyet az állat egy új, ismeretlen objektum megközelítésére fordít, vagyis amely alatt bizonyos távolságba (közelségbe) kerül ahhoz. Minél rövidebb ez az idő, annál merészebb a hal és fordítva.

A bátorságteszt segítségével a kutatók ellenőrizték a személyiségváltozásokat a kísérletek után is, és arra is rájöttek, hogy maguk a pisztrángok is megfigyelik társaikat, hogy azok hogyan közeledtek az új tárgyakhoz, vagy az újfajta táplálékhoz. A tudósok abból indultak ki, hogy egy egyed személyiségtípusa jelentős tényező a viselkedési mintákban is, különösen a merészség foka van hatással a döntésekre, előre nem látható helyzetekben, és arra a végső következtetésre jutottak, hogy a bátrabb halak rugalmasabban tudnak alkalmazkodni és változtatni személyiségükön.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a vegetáriánusok

Több évdizeden át lappangó betegséget, rákot és meddőséget okozhatnak a penészgomba által termelt… Tovább olvasom