Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Változatosan táplálkoztak a korai emberősök

A korai emberősök egy új tanulmány szerint, nemcsak gyümölcsökkel és levelekkel táplálkoztak. Fűféléket, gyökereket és növényevő állatokat is fogyasztottak, mintegy 1 millió évvel ezelőtt.
Négy, Dél-Afrikában fellelt, főemlősszerű - Paranthropus robustus - faj fogaiból, lézer segítségével eltávolított minták alapján a kutatók meg tudták határozni, mit is ettek őseink.

Ben Passey, a utahi egyetem geológiai doktorandusza szerint, a fogzománc vizsgálata felfedte, hogy őseink számos, különféle étket fogyasztottak. Emellett az is kiderült, hogy táplálékaik az év folyamán változtak. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy az emberősök szezonális vándorlást folytattak, az erdősebb területekről, a nyílt szavannákra.

A növények két kategóriába sorolhatóak, annak alapján, hogyan alkalmazzák a fotoszintézist a napfény, a víz és a szén-dioxid átalakítására. A karbon arányok vizsgálata lehetővé teszi, hogy a kutatók megállapítsák, melyik kategóriába tartozik egy növény. Az erdős területek igen gazdagok gyümölcsökben és levelekben - C3-as növények -, míg a szavannás területek növényei között - C4 - burgonyaszerű gumók, fűfélék és magvak találhatóak.

A fogzománc alapvetően rekordtartó abban, mennyi C3 és C4 növényt fogyaszt az ember. Egészen mostanáig azonban, a lézerek túlságosan is károsították a mintákat, legyen szó emberi, vagy ősemberi fogról.

Passey finomra hangolta az eljárást, hogy az olyan kisebb mintákat is, mint az emberi fogak, meg lehessen vizsgálni. "Ha a korábbi eljárást alkalmaztuk volna egy emberi fogon, akkor sikeresen egy egész lyukat ütöttünk volna a zománcba. Ezt azonban a múzeumok kurátorai nem igazán díjazták volna" - mondja a kutató. Az eredmények kétségbe vonják azon elképzelést, mely szerint a Paranthropus azért halt ki egy millió évvel ezelőtt, mert Afrika kiszáradásával nem étkezett elég változatosan.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Thrillerrel tér vissza Michael Jackson Londonban

A Thriller című világslágert adja elő Michael Jackson jövő szerdán Londonban a World Music Awards… Tovább olvasom