Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Újrarajzolják az ősi Föld térképét

Az Appalache Észak-Amerika keleti részén elterülő hegyvonulat, mely a kanadai Quebec déli részétől az északi-amerikai Alabama északi részéig nyúlik. A hegylánc egy újabb darabját nemrégiben fedezték fel egy nagy, mexikói sziklaformációban, az Acatlan-komplexumban.
A felfedezett sziklák elemzése során kiderült, azok az óceáni fenéken keletkeztek, és a korvizsgálat azt mutatta, jóval fiatalabbak, mint korábban gondolták. Damian Nance kutató szerint, ezen eredmények megváltoztatják a geológusok véleményét Mexikóról. A felfedezés ráadásul kihívja a jelenlegi, az Appalache-hegység kialakulását leíró elméleteket is.

Korábban a geológusok azt hitték, hogy 420 millió évvel ezelőtt a Föld két fő kontinensnek adott otthont, melyeket hatalmas kiterjedésű tenger - Variszkuszi-óceán - választott el egymástól. Délen terült el Gondwana, azon szuperkontinens, mely Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát, Ausztráliát és az Antarktiszt ölelte fel. Északon pedig Laurázsia, mely Észak-Amerikát, Grönlandot, Európát és Ázsia egyes részeit foglalta magában.

A sztenderd forgatókönyv szerint, az Acatlan-komplexum valamikor része volt a Gondwanának, ám 500 millió évvel ezelőtt levált a szuperkontinensről. A komplexum, néhány egyéb szárazföld töredékkel, észak felé sodródott, ezen folyamat során blokkolta az Iapetusz-óceán terjeszkedését. A komplexum végül összeütközött Észak-Amerikával és az ütközés erejével létrehozta az Appalache-hegységet.
A nagyításhoz kattintson a képre

Ám az Acatlan-komplexum szikláinak legutóbbi elemzése azt sugallta, hogy azok valamikor a Variszkuszi-óceán fenekén, nem pedig a Iapetusban alakultak ki, mindez pedig azt sugallja, hogy az Appalache születését megelőző ütközés 120 millió évvel később következett be, mint eddig hitték.

Ezen forgatókönyv szerint, az Acatlan-komplexum a Gondwana része maradt és maga a szuperkontinens ütközött össze Észak-Amerikával. Az ütközés elzárta a Variszkuszi-óceánt és létrehozta az Appalache-hegységet, valamint egy óriási szárazföldet, a Pangeát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszország felől népesülhetett be Európa?

A régészek Olaszország délkeleti részén található barlangokban rábukkantak Európa minden bizonnyal… Tovább olvasom