Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Újjáépült a 3000 éves hettita erőmű

A törökországi Anatólia tartomány Alacahöyük nevű falvában újjáépült az eredetileg a térség ókori lakói, a hettiták által több mint három évezrede emelt víztároló, jelentős mezőgazdasági terület öntözését téve lehetővé.
A hettiták az időszámítás előtti 2. és 1. évezred között a Közel-Kelet vezető hatalmát jelentették, a mai Anatólia területén az akkori civilizáció legnagyobb városait hozták létre. Az Ankarától, a török fővárostól 160 kilométerre északkeletre lévő, 2500 lakosú Alacahöyük területén eddig is ismertek voltak az ókori város romjai, amelyek közül a múlt század elején számos értékes műtárgyat - edényeket, bronz- és aranyékszereket, szobrocskákat - emeltek ki, ezek az ankarai múzeumban láthatók.

2002-ben török régészek egy csoportja a településtől két és fél kilométerre kezdett ásatásokat a korábbi gát térségében. Négyévi munkával nemcsak feltárták, de helyre is állították a mintegy 50 méter magas gátat, amely mögött 25-30 ezer köbméteres víztároló alakult ki, és újra működésbe hozták az antik öntözési rendszer csatornáit, ülepítő medencéit is.

Az eredeti gátat IV. Tudhalijas hettita király építtette kilenc másik hasonló vízművel együtt, de csak ennek maradtak fenn az alapjai. Jelenleg a világon ez az egyedüli gát, amely 3240 évvel megépítése után visszakapta eredeti funkcióját. Az ókori gát kőből és agyagból épült ugyanolyan elvek alapján, mint a mai gátak, amelyeknél persze betont alkalmaznak, bár még ma is vannak olyan gátak, amelyekben agyag helyettesíti a betont - mondta el az AFP-nek az egyik régész.

Hüseyin Saykan, Alacahöyük polgármestere kétszeresen is örül a település számára nyújtott "hettita" hozzájárulásnak: a helyreállított gát fellendíti a település körzetének mezőgazdaságát, és az ókori kultúra iránt érdeklődő újabb turistákat is a térségbe csal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mozart összes műve az interneten

A Salzburgban működő Nemzetközi Mozart Alapítvány ingyenesen elérhetővé tette Mozart több mint 600… Tovább olvasom