Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Több mint 6000 éve főznek chilivel Dél-Amerikában

Közép- és Dél-Amerika őslakói már több mint 6000 éve is főztek és fűszereztek chilivel, erre találtak bizonyítékokat az amerikai Smithsonian múzeum munkatársai. Linda Perry és kollégái a Science című lap honlapján tették közzé beszámolójukat.
A kutatók úgynevezett őrlőköveken találták meg a chili nyomait, pontosabban azokat a kicsiny magokat, amelyekben a sejtek egy növény erejét rejtik. A mikroszkópos vizsgálatok kimutatják, hogy ezek a parányi magvak, amelyek nem azonosak a növények vetésénél használatos magvakkal, mely növényfajtához tartoznak. Ezt ki lehet mutatni az úgynevezett mikrofosszilis - vagyis több ezer éves - magvak esetében is. Ezek ugyanis optimális körülmények között épségben maradhatnak a malom vagy őrlőkövek kis repedéseiben, vagy a talaj hasadékaiban, cserepekben.

Perry egy venezuelai ásatáson fedezett fel addig ismeretlen mikrofosszilis magokat, amelyeket a mai chili erősségmagjaival azonosítottak. További vizsgálataik során kollégáival hét másik ásatáson talált még hasonló magvakat a Bahama szigetek és a dél perui Andok hegység közötti hatalmas térségben. A legrégebbi magokra Ecuadorban bukkantak, ezek 6100 évesek.

Ezzel bebizonyosodott, hogy a chili az egyik legrégebbi élelmiszer Közép- és Dél-Amerikában, miközben eddig úgy tudták, hogy a XIV-XVI. században, a mai Peru, Chile és Argentína területén élő inkák, valamint a hasonló időszakban a mai Mexikó térségében élő aztékok nemesítették. A kőkorszaki népek kukoricával és manióka gyökérrel, valamint babbal, tökkel és pálmagyümölccsel főztek chilis leveseket és egytálételeket.

Amikor Kolumbusz Amerikába érkezett, a chili volt a leggyakrabban termesztett kultúrnövény. Ezt a felfedező és hajósai elhozták Európába, innen pedig az egész világon elterjedt, - olvasható a Science honlapján. A chili paprikák ugyanabba a családba tartoznak, mint a többi paprikafaj. Ízük a zamatos édestől az égető csípősig változhat. Az édes (ancho) és csípős (dundicut, chipotle, és jalapeno) chilipaprikák keverékét a mexikói konyhában használják, de a nemzeti konyhák világszerte más-más paprikafajokat alkalmaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínai film nyerte az Arany Medvét

Minden előzetes várakozásra rácáfolva, kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett… Tovább olvasom