Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Tiltakoznak a maják Mel Gibson maja filmje ellen

Mint néhány éve A passió miatt, Mel Gibson most az Apocalyptó-ért is megkapta a rasszista jelzőt. A maja őslakosok még csak a film trailerét látták, de az is elég volt: felháborodottan tiltakoznak a vadember imidzs ellen.
Hiába nyilatkoztak az amerikai indián vezetők elismerően Mel Gibson új eposzáról, az egykori maja birodalom összeomlását bemutató Apocalyptó-ról, a mai majákat feldühítette a film.

A Reuters arról számol be, hogy a trailert látva guatemalai maja aktivisták emelték fel szavukat népük védelmében: szerintük Gibson filmje rasszista és vadállatnak ábrázolja a majákat.

Guatemala lakosságának több mint a fele az eredeti maja őslakosok leszármazottja. A majákat ma diszkrimináció sújtja, nagy szegénységben élnek és nincs sok lehetőségük megfelelő egészségügyi ellátásra vagy komolyabb iskolarendszerre.

A régészek szerint az egykori maja kultúra kevésbé volt vérszomjas, mint a szomszédos azték birodalom, de néhány évvel a spanyol hódítók megjelenése előtt már náluk is bevett szokás volt az emberáldozat.

A maja vezetők most attól tartanak, hogy a testékszerekkel díszített, sebhelyes arcú, lándzsadobáló, vérszomjas harcosok látványa csak tovább erősíti a maja kultúráról kialakult sztereotípiákat.

"Gibson drága, színes-szagos Technicolorban és durva, rasszista formában mutatja be, micsoda brutális népek voltak a maják, már jóval az európai gyarmatosítók érkezése előtt is. Ezzel azt sugallja, hogy valójában megérdemelték, sőt szükségük volt az európai beavatkozásra" - nyilatkozta felháborodottan Ignacio Ochoa, a maja kultúra népszerűsítéséért felelős Nahual Alapítvány igazgatója.

Lucio Yaxon, a 23 éves maja emberi jogi aktivista szerint az Apocalypto vérpezsdítő trailerének nincs sok köze a valósághoz: "a rendező lényegében azt állítja, a maják vademberek".

A régész Richard Hansen, aki Gibson tudományos tanácsadójaként szolgált, kijelentette, hogy a rendező mindent megtett azért, hogy hiteles és történelmileg pontos képet fessen a korról. "Egy kicsit aggódom, mit fognak a maja nézők mondani" - vallotta be Hansen, de aztán azt is hozzátette, hogy Gibson filmje nem róluk szól, hanem általánosabb értelemben véve valójában "társadalmi állásfoglalás".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a kiskorú cukorbeteg

Egyre több kiskorút támad meg a cukorbaj szerte a világon, jórészt azért, mert a szülők és az… Tovább olvasom