Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Természetes fájdalomcsillapító nyálból

Egy kutatócsoport új, fájdalomcsillapító anyagot fedezett fel, mely hatszor hatékonyabb, mint a morfium - legalábbis a patkányokkal végzett tesztek alapján -, ráadásul az emberi szervezet állítja elő.
A természetes fájdalomcsillapítók igen ritkák, a kutatók ezért azt remélik, ezen új felfedezést klinikai gyakorlatban is alkalmazhatják majd. A természetes módon előállított fájdalomcsillapítók segíthetnek elkerülni a szintetikus anyagok - mint a morfium - mellékhatásait, melyek között hosszú használat esetén a függőség és a tolerancia is felmerül. Az új anyagot azonban először le kell tesztelni, hogy megerősítsék, lehet-e belőle hatékony gyógyszer - mondják a kutatók.

Az opiorfin névre keresztelt összetevő a jelek szerint úgy működik, hogy valamiképpen kiterjeszti a szervezet saját védekezését a fájdalom ellen - mondja Catherine Rougeot, a párizsi Pasteur Intézet kutatója. Mindezt úgy teszi, hogy megakadályozza az úgynevezett enkefalin vegyületek lebomlását, mely viszont aktiválja az ópiát receptorokat, melyek blokkolják a fájdalomingereket, így azok nem érik el az agyat.

Rougeot csapata azt követően találta meg az új anyagot, hogy korábban egy hasonló, természetes fájdalomcsillapítót, az úgynevezett szialorfin2-t felfedezte a patkányokban. A kutatók kíváncsiak voltak arra, hogy a emberek is képesek-e hasonló anyag előállítására, így a nyálminták elemzése során megtalálták az opiorfint.

"Ez az első, az emberi szervezetben fellelt olyan természetes fájdalomcsillapító, mely ezen mechanizmust használja ki a fájdalom csökkentésére. Ám az valószínűtlen, hogy az opiorfinnak eredendően fájdalomcsillapító hatása lenne a szervezetben" - mondja Alistair Corbett opioidokkal foglalkozó specialista.

A patkányok esetén a kutatók szerint a vegyület mind a kémiai úton kiváltott gyulladásos fájdalmat, mind az akut fizikai fájdalmat enyhítette. A vegyületből 1 mg/kg elég volt ahhoz, hogy elnyomja az állatok azon fájdalomérzetét, melyhez normál esetben morfiumból 6mg/kg mennyiség szükséges. A kutatók korábban már megpróbáltak olyan szintetikus anyagokat előállítani, melyek az opiorfinhoz hasonlóan megvédték az enkefalinokat, ám eddig kevés sikerrel. A kutatók azt remélik, hogy azonosítani tudják azon fiziológiai feltételeket, melyek elősegítik az opiorfin felszabadulását.

Más kutatók azonban szkeptikusak. Sandy McKnight brit kutató arra figyelmeztet, hogy ezen területen igen részletes kutatások folynak. Ennek ellenére eddig egyetlen készítmény sem kerül klinikai kipróbálás alá, és valószínűtlen, hogy az opiorfin olyannyira ösztönözné a kémikusokat, hogy még erősebben dolgozzanak. Az opiorfinhoz hasonló anyagok valószínűleg ugyanis nemcsak speciális feladatokat látnak el, jelen esetben az enkefalin lebomlásának megakadályozását. Ez viszont azt jelenti, hogy az összetevőnek előre nem látható mellékhatásai lehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíthet a mozgás a szélütéskor megbénult végtagokon

Az agyi érkatasztrófa (stroke) miatt megbénult betegek rehabilitációja sokkal eredményesebb lehet,… Tovább olvasom