Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tekintélyes folyóiratban címlpasztori egy magyar találmány

Magyar találmány szerepel a Mathematical Intelligencer című, tekintélyes nemzetközi folyóirat legújabb számának címlapján. Utoljára 1979-ben fordult elő ilyen, amikor a Rubik-kocka volt a címlapsztori. Ezúttal a Gömböc váltott ki nemzetközi elismerést.
A Gömböc nevű találmány az első olyan homogén test, amelynek csupán egy stabil és egy instabil, vagyis összesen kettő egyensúlyi helyzete van. Ezzel a konstrukcióval a szerzőknek egy évtizedes sejtést sikerült igazolniuk, amely V. I. Arnold, a ma élő legnagyobbnak tartott matematikus nevéhez fűződik. A találmánynak nagyon nagy jelentősége van a biológiában, hisz segítségével megmagyarázható a teknősök páncéljának formája is.

A folyóiratcikk szerzői Várkonyi Péter, az 1997-es fizikai diákolimpia ezüstérmese és Domokos Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia legfiatalabb tagja. Mindketten a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti tanszékének oktatói. Várkonyi Péter jelenleg a Princetoni Egyetem posztdoktori ösztöndíjasa.

A síkban görbülő ellipsziseknek két nyugalmi állapotuk van – magyarázta a FigyelőNetnek Domokos Gábor, a BME szilárdságtani és tartószerkezeti tanszékvezetője. Amikor három dimenzióban gondolkodunk, akkor ez az elmélet megdőlhet. Egy orosz kutató, Vlagyimir Igorjevics Arnold ezt már korábban felvetette, s az ő sejtése alapján a magyar kutatók modellezték azt a testet, amely végül is bizonyította az elméletet. A „Gömböc" matematikai része ennyiben összegezhető, de a gyakorlati megvalósulása szintén nagyon érdekes megállapításokra vezette a tudósokat.

A „Gömböc" biológiai érdekessége, hogy a teknősök páncélja ezzel az elvvel megegyező evolúciót mutat. Nagyon sok állat a hátára fordult állapotból aktív megoldásokkal például a lábával segíti magát talpra. A magasabb teknősök viszont pont ezen geometriai forma fizikai megvalósulásával képesek leküzdeni a problémát. A kutató szerint ez is egy nagyszerű példája annak, hogy az evolúció mennyivel okosabb nálunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz idén Budapest Parádé

2007. augusztusának utolsó hétvégéjén ismét a Népstadion Kert ad otthont a legnagyobb hazai… Tovább olvasom