Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Talán megállítható az erdők pusztulása

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint megállhat az erdők kipusztulása-, illetve pusztítása. A Forest Identity című tanulmány ugyanis nem csak az erők által fedett területek alapján méri azt, hogy kevesebb, vagy több-e az erdő a világon.
Pekka Kauppi, a helsinki egyetem professzora és a kutatócsoport vezetője szerint a helyzet jobb, mint korábban gondolták. Azaz: fennáll a lehetősége annak, hogy megállítsák az erdők pusztulását.

Mindez azért fontos a bolygó összes lakója számára, mert szakértők szerint erdők telepítésével lehetne jobban fellépni a globális felmelegedéssel szemben.

A most megjelent tanulmány optimista hangvételét nagyban befolyásolja az, hogy a tudósok új módszert dolgoztak ki az erdők állapotának mérésére. Már nem csak azt vizsgálják, hogy a Földnek mekkora felületét borítja be az adott erdő, hanem azt is, mekkora biomassza, tehát leegyszerűsítve: mennyi fa található az adott területen.

Emellett számításba veszik az erdő carbon-potenciálját, magyarul, hogy mennyi széndioxidot tudnak megkötni a fák.

Amikor a módszert az ENSZ mezőgazdasági szervezetének adataira is alkalmazták, kiderült, hogy az utóbbi 15 évben a világ 69 országban még nőtt is az erdők aránya.

Ezzel szemben 92 országban továbbra is egyre kevesebb az erdő és fogynak a globális éghajlat számára fontos brazil és indonéz esőerdők is.

Ami viszont bizakodásra ad okot, hogy a jelentős ipari növekedést produkáló Indiában és Kínában is immár több az erdő, mint 1990 előtt - ebből a szempontból Kína produkálta a legnagyobb növekedést a világon.

A kutatók felfedezték azt is, hogy ha egy ország GDP-je elér egy bizonyos szintet, akkor az az erdők növekedésében is megmutatkozik.

Kauppi professzor szerint ez azért van, mert az emberek csak kényszerből irtják a fákat, ha van más munkalehetőség, akkor az erdők is kisebb veszélyben vannak - mondta.

Ugyanakkor tagadásban élnek azok a gazdag nyugati országok, amelyek azt hiszik: ha saját erdeiket óvják és külföldről importálják a faanyagot, akkor környezetbarát módon cselekszenek.

A kutatók szerint az erdők jövője sokban attól függ: tudunk-e javítani a fejlődő országok vidéki lakosságának életkörülményein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudnak lépést tartani a madarak a klímaváltozással

Északkelet-Ausztráliában az összes madárfaj közel háromnegyede, Európában pedig több mint harmada… Tovább olvasom