Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 29°C Még több cikk.

Sikerült az űrbeli golfütés a nemzetközi űrállomáson

A nemzetközi űrállomás (ISS) orosz asztronautája szerda éjjel hatórás űrsétán hódolt golfszenvedéjének. A tervezett időponthoz képest egy órás késéssel lépett a kozmoszba Mihail Tyurin repülőmérnök, ahol sikerrel teljesítette az Element 21 golfvállalat által finanszírozott reklámütést.
A kanadai golfcég az eseményt új technológiával készült golfütőjének reklámozására használja, Tyurin aranyba öntött prototípussal lőtt az űrbe. Az eseménynek korábban számos kritikusa akadt, ami miatt júniusban el is halasztották.

A kritikusok azzal érveltek, az ütés zéró tudományos értéket hordoz, kockázata viszont óriási, ugyanis a szabadon engedett golflabda szennyezi az űrt, és ha rosszul találják el, akár az űrállomást is roncsolhatja. Most mégis lezajlott a pr-kísérlet, az orosz Tyurin sikerrel lőtt egy golflabdát a kozmoszba. "Ott megy! Jó messzire ment. Tökéletes ütés volt. Még mindig látom, egy kicsi távolodó pont" - mondta az űrhajós az egykezes golfütés után.

A Space.com tudósítása szerint a 45 grammos földi golflabdákkal ellentétben az űrlabda tömege csupán három gramm. A NASA illetékesei szerint a labda két-három napon belül a légkörbe lép és megsemmisül, vagyis nem veszélyezteti az űrállomást.

Tizenegykor Tyurin fehér alapon piros csíkos szkafanderében kilépett az ISS kapuján, és az öt óra negyven perces űrsétát a golfütéssel kezdte. A reklámesemény után a két űrhajós szakmai feladatokkal foglalkozott, részecskeszámláló műszert helyezett el, és az európai teherűrhajó navigálásához szükséges antennát igazította meg. Harmadik társuk, Thomas Reiter az űrállomáson maradt.

Korábban Holly Ridings, a NASA expedíció igazgatója azt mondta, Tyurin rendkívül komolyan vette feladatát, és órákat gyakorolt az ütésre. Tyurin társa, Lopez-Alegria miközben tartotta Tyurint, a golfcég számára reklámfilmet készített az ütésről. Az eseményért fizetett összeget az űrügynökség nem hozta nyilvánosságra.

Nem ez volt az első űrgolfesemény, a leghosszabb golfütés csúcsát eddig is egy űrhajós tartotta. Az Apolló 14 űrmisszió keretében a Holdat elérő Alan Shepard 1971-ben két ütéssel is megpróbálkozott. A csekély tömegvonzásnak köszönhetően a labdák több kilométeres távolságban értek vissza a talajra. Csütörtök hajnal óta Tyurin ütése az új csúcstartó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzhiány miatt mérgezik meg az oroszlán kölyköket

Egy állatkertben megmérgezik a ritka, abesszin oroszlánkölyköket, mivel a park nem tudja eltartani… Tovább olvasom