Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Sejtátültetéssel a vakság ellen?

Elképzelhető, hogy a tudósok rátaláltak a vakság ellenszerére. Brit kutatóknak sikerült visszaadni a kísérleti egerek látását, sejtátültetéssel. Most abban bíznak, hogy a módszer az embereknél is alkalmazható lesz.
A tudósok olyan egereket kezeltek, amelyek látáskárosodásának oka hasonló az embereknél ugyanezt előidéző betegségekhez. Sikerült visszaadni a látásukat úgy, hogy kifejletlen retinasejteket ültettek be a szemükbe.

Ha az eljárás alkalmazható az embereknél is, az millióknak segíthet visszanyerni a látást. Főleg az időskori, diabétesszel együtt jelentkező látáskárosodáson segíthet.

A látásromlás, illetve látásvesztés legfőbb oka általában a nappali színlátásért felelős csapok, valamint az éjszakai látást segítő pálcikák megbetegedése. Ezek ugyanis nem képesek regenerálódni. A kísérlet során azonban sikerült a betegeknél megelőzni, illetve lassítani a receptorok elhalását.

A sejteket újszülött egerekből nyerték, majd beültették a látássérült kísérleti állatok szemébe, ahol a sejt kapcsolatba lépett a többi sejttel, és látásjavulást idézett elő. Donorokként 2-3 napos egereket használtak a kutatók. Ebben a korban ugyanis a retina még fejlődik.

A kutatók abban bíznak, hogy mindez az embereknél is alkalmazható. Az embereknél azonban a retinasejtek a magzati kor második harmadában vannak a kísérletnél alkalmazotthoz igen hasonló állapotban.

Ezen az úton azonban a kutatók nem akarnak elindulni. Ezért inkább abban gondolkodnak, hogy a felnőtt emberi sejteken hajtsanak végre olyan genetikai változtatást, amely alkalmassá teszi azokat a beültetésre.

Hogy mindez mikorra valósulhat meg, azt maguk az orvosok sem tudják.

Robert MacLaren, a kutatás vezetője azt mondta: nem akar hamis reményeket táplálni. A fiataloknak azonban azt mondja: elképzelhető, hogy még az ő életükben megoldás születik a problémára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új magyar találmány az érelmeszesedés korai kiszűrésére

A potenciálisan 5 millió veszélyeztetett számára jelent óriási esélyt az érelmeszesedés korai… Tovább olvasom