Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Segíthet a mozgás a szélütéskor megbénult végtagokon

Az agyi érkatasztrófa (stroke) miatt megbénult betegek rehabilitációja sokkal eredményesebb lehet, ha a részben vagy egészben funkcióját vesztett végtagot intenzív mozgásra késztetik, mondhatni kényszerítik.
Azoknál a szélütötteknél, akiknek mozgásra képes ép karját, vagy kezét valamilyen módon kivonják a forgalomból - azaz hevederrel leszorítják, vagy kesztyűbe bújtatják, és ezáltal a részlegesen, vagy teljesen megbénult kar használatát erőltetik -, jóval hamarabb tér vissza az eredetihez hasonló képesség - hozta nyilvánosságra egy amerikai kutatócsoport.

A vizsgálatba 222 pácienst vontak be, legtöbbjüket iszkémiás eredetű stroke érte. Az agyi érkatasztrófáknak ez az egyik legáltalánosabb fajtája, amikor is az agy adott részén időszakosan megszűnik a vér áramlása, ezáltal oxigénhiányos állapot alakul ki. Az egyik csoportnál a rehabilitáció során (3-9 hónappal a stroke-ot követően) következetesen alkalmazták ezt a kényszerítő jellegű módszert, s az eredmény fényesen igazolta nem csak az orvosoknak, de az érintetteknek is, hogy megérte a kínlódás.

Az eljárásban résztvevőkkel elfogadtatták, hogy két héten át, az ébredés utáni időszakban néhány órán át viseljék a hevedert, mely kiiktatja a működő kart. Emellett napi több órás fizikoterápiás gyakorlatokat is végeztettek velük a szakemberek, amikor szintén viselniük kellett a hevedert, és ekkor csak a betegség által érintett karjukat dolgoztatták.

A nyomon követő vizsgálatok során úgy találták, jóval több feladatot, jóval magasabb szinten voltak képesek végrehajtani az új metódusnak alávetettek, mint azok, akiknél nem alkalmazták ezt a kényszerítő eljárást. Az agyvérzést követő első év végén elvégzett teszteknél a konzervatívan rehabilitált betegekhez képest a mozgásképesség jóval magasabb szinten állt helyre - írta a The New York Times-ben megjelent tanulmány egyik szerzője, dr. Steven Wolf, az atlantai Emory egyetem munkatársa.

Évente 730 ezernél több amerikai kerül stroke miatt kórházba, s az 566 ezer túlélő 85 százalékánál alakul ki a test valamelyik oldalán gyengeség vagy bénultság. A neurológusok, klinikus orvosok egy része - a sikertelennek bizonyuló terápiás technikák nyomán - mindeddig alábecsülte a stroke-on átesettek felgyógyulásának lehetőségét. A szakemberek szerint még mindig nem elég világos, hol van az emberi agy tanulási és regenerálódási képességének a határa. Az azonban biztos, hogy az agyvérzésen átesett betegek számára nem hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten jótékony hatású egy kis erőfeszítés és izgalom - feltéve, ha az ingerlés az agy sérült részét éri.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halála után 35 évvel megszólalt Jim Morrison családja

Jim Morrison halála "szerencsétlen véletlen" volt, de életére visszatekintve elmondható, hogy… Tovább olvasom