Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Rekonstruálták Dante arcát

A legújabb kutatások és rekonstrukciók alapján Dante Alighieri vonásai nem volt annyira élesek, nem volt olyan komor és orra is más formájú volt, mint a róla készült képeken - állítja egy olasz antropológus.
Az eddig megismert Dante-képeket Boccaccio leírása alapján készítették, innen a hosszúkás arc, a sasorr, a nagy szem, az erős áll, az előrenyúló felső ajak, a melankolikus és gondterhelt tekintet. Giorgio Gruppioni, a bolognai egyetem antropológusa szerint azonban a képek inkább a költő szellemét akarták kifejezésre juttatni, nem annyira a valóságot. Boccaccio adta meg azt a sztereotípiát, amelyhez egész ikonográfia igazodott, sőt, Raffaello híres festményén még jobban kihangsúlyozta a költő drámaiságát - olvasható a La Repubblica című olasz napilapban

Dante igazi arca az 1920-as években kezdett kirajzolódni, hála Fabio Frasetto antropológusnak, aki Dante halálának 600. évfordulója alkalmából engedélyt kapott a költő csontjainak tanulmányozására. A Ravennában őrzött koponyáról ugyan nem készíthetett lenyomatot, de méréseket végzett rajta és ezek alapján rekonstruálta, majd a hiányzó állcsontokat a koponyához illeszkedő modellekkel helyettesítette. Amikor azonban az egészet összehasonlította a festményekkel, úgy találta, hogy sok eltérés van közöttük. Kivétel talán az a kép volt, amelyet Giotto egyik tanítványa készített és jelenleg a firenzei Bargello őriz. Frassetto egy művész segítségével rekonstruálta a költő arcát is, de ezzel az eredménnyel sem volt megelégedve.

Napjainkban a bolognai egyetem mérnöki karának laboratóriuma Giorgio Gruppionival az élen ért el a virtuális rekonstruálásban meglepő eredményeket. A laboratórium felhasználta Frassetto által megformázott fejet, de más, a koponyával harmonizáló állcsontokat illesztettek hozzá. Az arcot Francesco Mallegni, az arcrekonstruálás nagymestere alkotta meg. Ő formázta meg korábban Giotto arcát is. Az új, nagy, de nem sasorrú, kisebb állú, szelídebb vonású, három - kövér, sovány, normális - változatban is elkészített, Gruppioni szavai szerint "emberiességét visszakapó" Dantét Ravennában egy konferencia keretében már be is mutatták. A meghívottak láthatták a költő igazi arcát, már ha a koponya, amelyből a rekonstruálás kiindult, valóban az övé volt. Ugyanis 1509-ben, amikor először nyitották fel Dante sírját, a csontok már nem voltak benne. Csak 1865-ben, a sír rekonstruálásakor találták azokat újra ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégsem az üvegházhatás okozza a globális felmelegedést?

Két neves amerikai klímaszakértő azt állítja új könyvében, hogy a globális felmelegedés a Föld… Tovább olvasom