Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Rekonstruálják a kőkori földművesek életkörülményeit

Ausztriában a világon elsőként fogják rekonstruálni a kőkori földművesek életkörülményeit. A szakemberek az osztrák Tudományos Alap (FWF) támogatásával végzett interdiszciplináris kutatási projekt keretében két kőkori település alapos vizsgálatát végzik el.
Az első gazdaságokat létrehozó emberek Közép-Európában az i.e. 6. évezredben egyáltalán nem voltak lemaradva a koruktól. Ismerték és alkalmazták a szántásos talajművelést és az állattenyésztést, az eddigi kutatások azonban más európai országokkal ellentétben nagyon keveset foglalkoztak az egykori mindennapok mezőgazdasági gyakorlatával.

A mostani projekt ezen szeretne változtatni, így a kutatók a korai gazdálkodók mindennapi életéről két mezőgazdasági település vizsgálatával szeretnének részletes képet kapni. A következő két év során a Dr. Eva Lenneis, a Bécsi Egyetem docense által vezetett kutatócsoport minden állati csontot, növényi maradványt, edényt és kőeszözt megvizsgál.

Ez a hatalmas munka számos kérdés tisztázását teszi lehetővé. "Nem csak az a célunk, hogy feltárjuk a földművelés jelentőségét a növényi gyűjtögetéssel szemben, vagy megtudjuk, milyen háziasított állatot tartottak. Az is érdekel minket, milyen főbb gazdasági intézmények léteztek, és milyen volt a kapcsolat a két település között és a településeken belül" - magyarázza Dr. Lenneis. Ez olyan, mint egy régészeti kirakós játék: ha a darabokat összerakjuk, akkor az egyes eredményekből általános képet kapunk a kőkorszaki emberek mindennapi gazdálkodásáról.

A vizsgálat tárgya Mold és Rosenburg - két egymáshoz közel fekvő település Alsó-Ausztriában. Mold négy hektáros területén talált leletek különösen jó minőségűek. Ilyen az eddig talált 60 kilónyi jó állapotban megmaradt állati csont és egy Ausztriában egyedülálló, és Európában is ritkaságnak számító, szokatlan méretű lakóhely.

Rosenburg az előzetes vizsgálatok szerint meglehetősen szokatlan település volt: nagy mennyiségű ismeretlen eredetű árok és egy erdős terület közepén található különös kultikus hely határolta.

Mold és Rosenburg összehasonlítása több izgalmas felfedezésre is lehetőséget ad, ám a csak régészeti vagy csak történészi megközelítés szóba sem jöhet.

A két település pontos korát radiokarbon vizsgálattal állapítják majd meg, ezen kívül botanikusok és zoológusok is részt vesznek az első földművesek életének feltárásában. "Jelenleg állati csontokat és növényi maradványokat gyűjtünk és vizsgálunk. Az edényekről készült képek bekerültek egy adatbázisba, az építmények alaprajzát digitalizáltuk, így a következőkben számítógéppel elemezhetjük őket" - magyarázza Dr. Lenneis.

Az első vizsgálatok befejezése után hamarosan meglesznek az első eredmények is. A teljes projekt 2008 nyaráig tart, és elsőként enged betekintést az Ausztria területén élt kőkorszaki földművesek mindennapi életébe. Az ilyen jellegű kutatások igen ritkák Európában: az FWF projekt megpróbálja megválaszolni az eddigi kutatások során nyitva maradt kérdéseket, és bepillantást nyújt a mai gazdálkodók számára elődeik életébe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beismerte tettét Győzike egyik támadója

Beismerte tettét Győzike egyik támadója, valóban megpfozta a roma showmant, de tagadta, hogy elvette… Tovább olvasom